Русија

Централна банка Русије: Јединствена валута БРИКС-а је супер, али фокус је на нашим валутама

Идеја заслужује пажњу, али ју је прилично тешко спровести у дело, каже председница ЦБ РФ о валути БРИКС-а
Централна банка Русије: Јединствена валута БРИКС-а је супер, али фокус је на нашим валутамаwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Председница руске Централне банке Елвира Набиуљина поручила је данас да Русија тренутно ставља акценат на трговини у националним валутама са партнерима из БРИКС-а, те да је тема креирања јединствене валуте ове организације интересантна и вредна пажње, али да није оно на шта је Москва сада фокусирана.

"Наравно, ова идеја заслужује пажњу, али мислим да ће бити прилично тешко спровести у дело овај пројекат, као и сваку идеју о наднационалној валути. За то је потребна сагласност више страна, то није нимало лак пројекат. Због тога и даље радимо и концентришемо напоре на развој билатералних обрачуна уз коришћење националних валута и на развој инфраструктуре која повезује наше платне системе", рекла је она.

Тренутно радимо "на ономе што је бизнису потребно данас, сада", додала је председница Централне банке. 

Она се осврнула и на предлог изнет током Финансијског конгреса Банке Русије ове недеље, а који се тиче стварања једног новог платног система који није СВИФТ, и којим би различите државе света могле да избегну западне финансијске институције. 

"Чини ми се да је то јако добра идеја. Конкретније о томе треба да поразговарамо са тржиштем, са партнерима и да видимо да ли постоји интересовање за такав хаб и какав он може бити", рекла је Набиуљина. 

image