"Јурејжан тајмс": Да ли испорука авиона Ф-16 може да промени ток сукоба у Украјини

Доминација руских снага у ваздуху и доказана смртоносност хеликоптера Ка-52 и даље ће представљати непремостиву тешкоћу за украјинске снаге

Украјински званичници сматрају да би Ф-16 могао да представља ефикасан одговор на доминацију руских снага у ваздуху. Неки званичници тврде да су украјински пилоти већ започели обуку на Ф-16 у некој од држава ЕУ, пише пензионисани пилот и војни аналитичар Вијаиндер Такур за "Јурејжн тајмс".

Штавише, званичници из Кијева су већ замерили западним силама зато што нису адекватно наоружале кијевске снаге. Сада се вапаји Кијева да му Запад пошаље ловце Ф-16 постали још гласнији и агресивнији.

Вијаиндер Такур анализира карактеристике авиона Ф-16 и на који начин би њихова испорука могла да промени ток рата у Украјини.

Чиме располаже Ф-16?

Авион Ф-16 има одличан радар који може ефикасно да се користи за откривање и праћење летелица на великој удаљености, што му омогућава употребу ракета ваздух-ваздух дугог домета АМРААМ.

Осим ракета ваздух-ваздух великог домета, Ф-16 има већу носивост од МиГ-а 29, захваљујући чему би  могао да делује из дубине територије под контролом украјинских снага, вероватно из ваздушних база у Западној и Централној Украјини, које су добро заштићене западним ПВО системима.

То значи да Русија неће моћи да напада украјинске базе у којима би били стационирани Ф-16 са истом ефикасношћу као и ваздушне базе у којима су МиГ-29, које се налазе ближе бојишту.

Опремљени ракетама дугог домета, Ф-16 би, у некој мери, угрозили операције хеликоптера Ка-52. Авиони Ф-16 украјинског ратног ваздухопловства могли би да избегну детекцију од стране руских система великог домета и нападну Ка-52 са средње висине. Да би сузбила претње које представља Ф-16, Русија би морала да напада ракетама дугог домета базе дубоко у унутрашњости Украјине.

Напади на приземљене Ф-16 у њиховим базама нису решење, јер би ови авиони били смештени у заштићеним хангарима. Напади на писте бомбама или пројектилима су бескорисни, јер се таква оштећења лако поправљају брзосушећим бетоном.

Руси би вероватно користили тактику коју су већ усавршили: пре свега би уништавали објекте који се користе за складиштење муниције.

Руси ће гађати подземна складишта

Русија је већ ефикасно нападала украјинске ваздушне базе, уништавајући муницију ваздух-земља, коју је Запад испоручио Кијеву, као што су крстареће ракете "сторм шедоу" и ракете ХАРМ.

Изгледа да Русија у последње време ограничава употребу ракета "кинжал" и "искандер-М", намењене за уништавање подземних циљева. Русија их углавном користи за уништавање подземних депоа муниције које Кијев добија Запада.

За борбене операције Ф-16 потребна је специјализована и скупа електронска опрема за дијагностику и отклањање кварова. Доступност такве опреме ће бити ограничена. Осим што ће гађати подземна складишта муниције, руске снаге би вероватно гађале и складишта за одржавање Ф-16.

Доминација руских снага у ваздуху и доказана смртоносност хеликоптера Ка-52 и даље ће представљати непремостиву тешкоћу за успех украјинске контраофанзиве. После почетних неуспеха, Украјина је неколико пута заустављала операције, а потом настављала офанзиву. Међутим, наставак офанзиве нема смисла ако Украјина не реши своју слабост у ваздуху.

Уколико Кијеву буду достављени Ф-16, то ће, по свој прилици, украјинским снагама дати нешто већи маневарски простор, али неће променити исход рата, закључује Вијаиндер Такур.