Русија

Захарова за РТ Балкан: Лажи и клевете - Алиша је неосновано оптужила СПЦ за шверц оружја

Деструктивне снаге предвођене Сједињеним Америчким Државама већ одавно раде на цепању православља у свету, рекла је руска званичница за РТ Балкан
Захарова за РТ Балкан: Лажи и клевете - Алиша је неосновано оптужила СПЦ за шверц оружјаwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Изјаве британске посланице Алише Кернс којим је оптужила Српску православну цркву за шверц оружја на Косову и Метохији су груба лаж и неоснован покушај клеветања СПЦ, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова, одговарајући на питање наше редакције.

Упутила је на "исцрпан" коментар Епархије рашко-призренске с тим у вези, који је 4. јула објављен на званичном сајту СПЦ.

Деструктивне снаге предвођене Сједињеним Америчким Државама већ одавно раде на цепању православља у свету, раде на слабљењу улоге и положаја Руске православне цркве (РПЦ) и других помесних православних цркава, закључило је Захарова, одговарајући на питање наше редакције да ли постоји систематски и доследан напад на православље и која је сврха тих насртаја, с обзиром да су у Хрватској и Црној Гори активиране неканонске православне цркве, а у Украјини се наставља терор над Украјинском православном црквом.

То што је глава Фанара, цариградски патријарх Вартоломеј, признао украјинске расколнике који врше терор над канонском Украјинском православном црквом (УПЦ), изгледа не да мира и другим самопроглашеним црквама, међу којима су тзв. "свештеници" из Хрватске и Црне Горе, оценила је.

"Расколничка Црногорска православна црква је у суштини маргинална невладина организација коју не признаје ниједна канонска помесна православна црква и која нема значајнију подршку грађана. Њену улогу вештачки надувавају силе које настоје да наруше јединство православног света", указала је.

И у Хрватској се дешава слично, поједине маргинализоване групе покушавају да оживе тзв. Хрватску православну цркву која је, како је навела, производ профашистичке Независне Државе Хрватске (1941-1945).

У њиховим плановима, додала је, "очигледно није брига за православне вернике у овим државама, које духовном храном традиционално опскрбљује СПЦ, већ елементарно финансијско богаћење које подразумева пљачку имовине СПЦ".

У исто време, једина канонска православна црква у Украјини је и даље под жестоком репресијом, додала је.

"Користи се читав арсенал алата – од измишљотина до директних напада. У средишту напада је наравно, РПЦ као један од стубова светског православља", истакла је Захарова.

Вашингтон и његови савезници на традиционалне вредности РПЦ гледају као на главну препреку на путу реформисања глобалног верског пространства у интересу западних земаља, казала је Захарова за нашу редакцију.

Запад тврдоглаво настоји да свету наметне либералну агенду која је у складу са њиховим интересима и интересима америчко-центричног светског поретка, објаснила је.

"Православни свет је данас њихов непријатељ број један", закључила је.

"Притом, РПЦ је извор на коме је створена руска држава, она је учвршћивала њен духовни темељ. Због тога и прогоне РПЦ, како би срушили и ослабили њену улогу у друштвеном животу државе и улогу коју има у обезбеђивању јединства православља у свету", истакла је Захарова.

image