Русија

Руски посланик: Зеленски ће клечати и љубити чизме на самиту НАТО-а

Украјинска контраофанзива очигледно није ишла по плану западних спонзора и жељама украјинског председника, али чланице Алијансе ће дати новац, не из великодушности, већ из нужде, каже посланик Државне думе Дмитриј Белик
Руски посланик: Зеленски ће клечати и љубити чизме на самиту НАТО-аGetty © Photo by Adam Berry/Getty Images

На предстојећем самиту НАТО-а украјински председник Владимир Зеленски мораће да "клечи", јер западне земље сумњају у његове способности, изјавио је посланик Државне думе из Севастопоља Дмитриј Белик.

Наиме, Зеленски је раније рекао да очекује јединство Алијансе на самиту НАТО-а, који ће бити одржан од 11. до 12. јула у Виљнусу.

"На самиту НАТО-а Зеленски ће морати да клечи на коленима. Украјинска контраофанзива очигледно није ишла по плану западних спонзора и жељама Зеленског. Украјина је изгубила велику количину опреме и људства, а то је велика количина баченог новца", казао је Белик за "РИА Новости".

Руски посланик је истакао да Зеленски има само једну ствар да уради, а то је да "падне на колена на самиту и да свима пољуби чизме како би могли да добију још тенкова, артиљерије и још много тога, у нади да се контраофанзива неће угушити".

Према његовим речима, земље НАТО-а већ сумњају у способности Зеленског, али ће ипак пружити подршку.

"Новац ће бити дат, али како се каже, не из великодушности, већ из нужде", нагласио је.

Претходно је украјински председник Владимир Зеленски позвао лидере земаља чланица НАТО-а да "преузму конкретне кораке" ка украјинском чланству на самиту те организације који ће наредне недеље бити одржан у Вилњусу.

Он је то рекао током посете Прагу и састанка са чешким председником Петром Павелом који је подржао чланство Украјине у НАТО-у.

Зеленски је казао да његовој држави треба "много више од уопштене изјаве старе више од десет година да су врата НАТО-а отворена", пренео је Ројтерс.

image