Русија

Захарова: Слање касетне муниције је очајнички гест, Вашингтон зна да ће гинути цивили

Бајденова администрација одлучила се да Украјини испоручи касетну муницију, иако се сама противила употреби тог оружја
Захарова: Слање касетне муниције је очајнички гест, Вашингтон зна да ће гинути цивилиwww.globallookpress.com © MFA Russia

Одлука Сједињених Америчких Држава да снабде кијевски режим касетном муницијом је манифестација агресивног курса усмереног на продужење сукоба у Украјини, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марије Захарове.

"Одлука администрације Џоа Бајдена да режим у Кијеву снабдева касетном муницијом је још једна еклатантна манифестација агресивног антируског курса Сједињених Америчких Држава", рекла је Захарова.

Циљ је да се сукоб води до "последњег Украјинца", додала је она.

Захарова је упозорила да ће Вашингтон испоруком касетне муниције Украјини "заправо бити саучесник у минирању територије и да ће у потпуности делити одговорност за погинуле од експлозија, укључујући руску и украјинску децу".

"Предаја касетне муниције је очајнички гест и сведочанство немоћи због неуспеха у рекламирању украјинске контраофанзиве. Још једно 'чудо-оружје', на које се ослањају у Вашингтону и Кијеву, не размишљајући о тешким последицама. То неће утицати на ток специјалне војне операције чији ће циљеви и задаци бити у потпуности испуњени", закључила је Захарова.

Према речима Захарове, Вашингтон је свестан да обећања Украјине да ће касетну муницију користити пажљиво и одговорно не значе ништа и да ће цивили бити гађани, као што се увек дешавало када су у Украјину пребачени смртоносни системи наоружања Америке и НАТО-а.

Оцењује да проширење војног снабдевања Украјине, које је осмишљено да максимално подигне улог у сукобу, значи дубљу умешаност САД и њених сателита.

Напомиње да међународна заједница нема право да игнорише ове чињенице и да мора на њих адекватно да одговори.

Подсетимо, Бајденова администрација, која је до пре само годину дана употребу касетних бомби називала ратним злочином у међувремену се предомислила и одлучила да ову врсту муниције ипак достави Украјини.

image