Русија

Делегација Федералне скупштине Русије у посети Кини

Председница Савета Федерације Валентина Матвијенко, са парламентарцима, учествоваће на осмом састанку Међупарламентарне комисије за сарадњу између Савезне скупштине и Народног конгреса Кине
Делегација Федералне скупштине Русије у посети Киниwww.globallookpress.com © Federation Council of Russia/via Globallookpress.com

Делегација Федералне скупштине Руске Федерације, коју предводи председница Савета Федерације Валентина Матвијенко, боравиће у посети Кини, саопштила је прес-служба Савета Федерације.

"Председница Савета Федерације, са парламентарцима, учествоваће на осмом састанку Међупарламентарне комисије за сарадњу између Савезне скупштине и Народног конгреса Кине", наводи се у саопштењу.

Посета ће се одржати на позив председника Сталног комитета Националног народног конгреса Кине Жао Леђија. 

У делегацији је већи број заменика председника и шефова одбора оба већа Савезне скупштине.

У марту је кинески председник Си Ђинпинг боравио у званичној посети Москви. Руски председник Владимир Путин је тада разговоре назвао конструктивним и успешним. 

Након састанка, лидери Русије и Кине потписали су низ изјава. Конкретно, усвојен је документ о плану развоја кључних области руско-кинеске економске сарадње до 2030. године.

У мају је одржана прва посета премијера Михаила Мишустина Кини, који је у Пекингу разговарао са кинеским председником и састао се са својим колегом, премијером Државног савета Ли Ћјангом, који је преузео дужност у марту 2023.

image