Русија

Лавров разговарао са турским колегом: О Азову и деструктивном снабдевању оружјем Кијева

Сергеј Лавров је у разговору са Хаканом Фиданом нагласио деструктивност политике наставка снабдевања Кијева војном опремом
Лавров разговарао са турским колегом: О Азову и деструктивном снабдевању оружјем Кијева© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров разговарао је са турским колегом Хаканом Фиданом о Споразуму о житу и најновијим догађајима у Украјини.

Било је речи о повратку вођа пука Азов у Украјину, неонацистичке групе која је забрањена у Русији.

"Анкари је скренута пажња на деструктивност политике наставка испорука војне технике кијевском режиму. Одговарајући кораци, како је наглашено, могу довести само до негативних последица", наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

Лавров и Фидан су разговарали о Споразуму о житу, а турски министар је пре неколико дана рекао да се Турска залаже за продужење Споразума о житу који истиче за мање од две недеље.

Министри су такође потврдили потребу да се одрже и ојачају односи између Москве и Анкаре.

Портпарољ Кремља Дмитриј Песков изјавио је јуче да повратак вођа пука Азов, неонацистичке групе која је забрањена у Русији, из Турске у Украјину представља кршење постојећих споразума. Услове који су договорени, истиче Песков, прекршили су и Анкара и Кијев. Према условима споразума, лидери Азова, који су ратни заробљеници, требало је да остану у Турској до краја сукоба.

Вести о повратку вођа Азова у Украјину саопштио је јуче председник Украјине Владимир Зеленски на Телеграму, а Песков за "РИА Новости" каже да Русија није обавештена о овој акцији.

image