Русија

Наришкин: Стејт департмент је постао смрдљива депонија, покушавају да утичу на нашу омладину

Вашингтон издао наредбу да амерички медији усаде у свест грађана Русије погрешне идеје да ће "светла будућност" наступити када се у Русији смени власт и дође до оружане побуне
Наришкин: Стејт департмент је постао смрдљива депонија, покушавају да утичу на нашу омладинуwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Русија жали због тога што се Стејт департмент, под руководством Ентонија Блинкена и Викторије Нуланд, од једне "трезвене и рационалне" структуре претворио у "смрдљиву депонију информационог смећа", које одређује својим медијима шта да пласирају, рекао је данас Сергеј Наришкин, директор спољнообавештајне службе Русије. 

"Према подацима спољнообавештајне службе, Стејт департмент је у јуну издао упутства великим телекомуникационим холдинзима као што су 'АТ&Т', 'Комкаст корпорејшн', 'Грејем медија груп', 'Неш холдингс', 'Њузвик паблишинг' и 'Њујорк тајмс компани' да лажно представљају догађаје у Русији и око ње". 

"У суштини, америчко министарство спољних послова затражило је од медија који су некада имали углед да у свест грађана Русије усаде идеју о томе да је неопходно борити се против власти силом, све до оружане побуне", рекао је Наришкин.

У том циљу, прецизирао је, користе се такви наративи као што су тврдње да је руска држава, наводно, слаба и да није у стању да заштити своју територију, а пласирају се и поруке да је руски пораз у сукобу са Западом неизбежан. Посебан акценат стављен је на омладину, коју је потребно убедити да је свргавање актуелне власти у Русији предуслов да у земљи наступи "светла будућност".

За разлику од правих хероја, Американци би да се млади Руси угледају на "одбегле издајнике" и оне држављане Русије који учествују у диверзијама и терористичким нападима на руске војнике и цивиле. Америчким новинарима "препоручују" да од таквих појединаца формирају позитивне ликове, па чак и хероје, рекао је Наришкин. 

Директор руске спољнообавештајне службе закључује да су амерички медији у потпуности потчињени америчкој администрацији и да су постали "послушан инструмент спољнополитичке борбе", што је тужно.

image