Председница Савета Федерације Русије: Партнерство Москве и Пекинга на највишем нивоу у историји

Односи Русије и Кине не подлежу никаквим конјунктурама, никаквом спољном политичком утицају, казала је Валентина Матвијенко, која тренутно борави у Кини са делегацијом Федералне скупштине

Кина ће доследно и истрајно наставити сарадњу са Русијом, изјавила је председница Савета Федерације Руске Федерације Валентина Матвијенко након састанка са кинеским председником Си Ђинпингом у Пекингу.

"Разговарали смо о многим питањима руско-кинеске сарадње. И поред нових услова у којима сви живимо, уверена сам да се Кина, као веома одговорна, озбиљна држава, никада никоме не прилагођава. Наши односи не подлежу никаквим конјунктурама, никаквом спољном политичком утицају", казала је Матвијенко новинарима и истакла да посебна заслуга у јачању сарадње између земаља припада председнику Руске Федерације Владимиру Путину и председнику Народне Републике Кине Си Ђинпингу.

Руска званичница је истакла да је најважнија ствар то да ће Кина доследно и истрајно наставити сарадњу са Руском Федерацијом, одржавати пријатељство које постоји између двеју земаља и народа.

"Можемо да рачунамо на чврсто, поуздано пријатељско раме", додала је.

Матвијенко је кинеског председника назвала веома мудрим, самоувереним, образованим и независним лидером, "коме је одбрана националних интереса Кине главни животни циљ". 

Према речима Матвијенкове, ни Русија, ни Кина неће дозволити никоме да им се обраћа "језиком силе и претњи".

"Заједно се залажемо за равноправну сарадњу, за спречавање мешања у унутрашње ствари, за право сваке земље да сама одређује свој пут и избор у свом развоју", нагласила је.

Делегација Федералне скупштине Руске Федерације, коју предводи председница Савета Федерације Валентина Матвијенко, допутовала је јуче у посети Кини. Посета се одржава на позив председника Сталног комитета Националног народног конгреса Кине Жао Леђија. 

Си Ђинпинг: Развој односа између Кине и Русије је њихов стратешки избор

Развој веза између Кине и Русије је њихов стратешки избор, заснован на фундаменталним интересима двеју држава, казао је кинески лидер.

"Развој кинеско-руских односа је стратешки избор заснован на фундаменталним интересима двеју земаља и народа", казао је Си Ђинпинг.

Према његовим речима, односи Кине и Руске Федерације, захваљујући заједничким напорима, стално одржавају здрав и стабилан развој.

Кинески председник је истакао да је "Кина спремна да заједно са Русијом помогне изградњу просперитетног, стабилног и праведног света".