Русија

Захарова о самиту НАТО-а: Живописна представа; Тек је почео, а већ пропао

У току је масовна оркестрирана обука, где министри финске владе снимају соло за виолончело у знак подршке Украјини, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова о самиту НАТО-а: Живописна представа; Тек је почео, а већ пропаоwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

На предстојећем самиту НАТО-а у Вилњусу биће приређен живописан перформанс у знак подршке Украјини, изјавила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

"У најгорој традицији западних манипулација и са јавношћу и са својим штићеницима, биће приређена живописна представа. У току је масовна оркестрирана обука, министри финске владе снимају соло за виолончело у знак подршке Украјини", казала је Захарова у емисији "Биг Гејм" на Првом каналу, коментаришући самит у Вилњнусу.

Захарова је напоменула да се уочи самита најављују нове испоруке помоћи Украјини и предузимају различити ПР потези, како би се кијевски режим приказао на одређени начин.

Прокоментарисала је и сам почетак самита наводећи да је самит тек почео, али је већ пропао. 

"Одлука Вашингтона о касетној муницији која је шокирала чак и искусне сателите САД, јавно понижење Украјине и одсуство било каквог концепта, све то је самит у Виљнусу. Даље ће бити само још горе", поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова. 

Наиме, самит НАТО-а биће одржан 11. и 12. јула у Вилњусу и окупиће лидере свих земаља Алијансе, укључујући председника САД Џозефа Бајдена. Раније је амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливен рекао да "Украјина неће постати чланица НАТО-а на предстојећем самиту".

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да на самиту у Вилњусу савезници неће разговарати о званичном позиву Украјини за приступање том војном савезу, већ ће се консултовати о томе које одлуке могу приближити Kијев чланству у НАТО.

Kрајем септембра 2022. године, украјински председник Владимир Зеленски објавио је да Украјина подноси захтев за улазак у НАТО по убрзаној процедури.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да је управо оријентација Kијева ка Алијанси постала један од разлога за почетак Специјалне војне операције у Украјини.

image