Антонов о Самиту у Вилњусу: Клизимо ка најнеповољнијем исходу у сукобу Русија-НАТО

САД припремају свет за усвајање антируских одлука на самиту НАТО, каже руски амбасадор у Вашингтону

Сједињене Државе чине све да припреме јавно мњење за одобравање антируских одлука које би могле бити донете током самита НАТО-а у Вилњусу, који почиње данас, изјавио је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов, преноси ТАСС.

"Уочи самита НАТО-а, атмосфера на америчком медијском пољу постала је максимално напета. Све се ради како би се локално јавно мњење припремило за одобравање било каквих антируских одлука које буду донете у Вилњусу у наредном периоду. Ситуација и даље клизи ка најнеповољнијем исходу у конфронтацији Руске Федерације и држава Алијансе", казао је Антонов.

Према његовим речима, потези западних земаља стварају све непремостивије препреке на путу изласка из најтеже војно-политичке кризе, са највећим последицама по међународну безбедност.

Антонов је скренуо пажњу на двојне стандарде и цинизам приступа америчке администрације сукобу у Украјини.

"САД су дуго показивале равнодушност према ономе што се дешава у Донбасу, нису приметили убиства грађана у Дому синдиката у Одеси. Увеле су санкције за непостојеће грехе Руске Федерације. Заговарале су високе стандарде људских права у јавности, говорећи о забрани употребе нехуманог оружја, а сада и сами бацају касетну муницију у амбис украјинске кризе. Притом се ни на који начин не правдају, већ гласно понаваљају – неопходна је победа над Русима", нагласио је руски амбасадор.

Вашингтонско заташкавање украјинског напада на Кримски мост - искрена антируска позиција

Руски дипломата се осврнуо на одбијање порптарола Стејт департмента Метјуа Милера који на брифингу није желео да прокоментарише признање украјинске стране да стоји иза напада на Кримски мост у октобру 2022, оценивши такав потез као пример искрене антируске позиције.

"Стејт департмент је увек одбијао да разговара о нападу на Кримски мост. Сада се његов секретар за штампу позвао на недостатак информација о овом питању у Министарству спољних послова. Ово је јасан пример искрене антируске позиције, где се истина не цени ни за пени, а у центру свих напора је наношење максималне штете престижу и ауторитету Русије у име обезбеђивања њеног стратешког пораза", истакао је.

Раније је заменица министра одбране Украјине Ана Маљар признала да одговорност за саботажу Кримског моста у јесен 2022. године сносе власти Кијева. 

"273. дан откако смо извели први напад на Кримски мост како бисмо пореметили логистику Руса", ​​написала је Маљар на Телеграму.