Русија

Украјина гађала касетном муницијом регион Запорожја; Медведев: Време је да откријемо наш арсенал

Пројектили овог типа забрањени су међународном конвенцијом коју су ратификовале 123 земље, међу којима ипак нису ни Сједињене Државе, Кина , Русија и Украјина
Украјина гађала касетном муницијом регион Запорожја; Медведев: Време је да откријемо наш арсенал© Tanjug/AP Photo/Sam Mednick

Украјинске трупе гранатирале су касетном муницијом Токмак у региону Запорожја, и то свега неколико дана након што је амерички председник Џозеф Бајден најавио да ће Кијеву испоручити ову врсту оружја.

"У 17.15 часова милитанти нацистичког режима у Кијеву гранатирали су Токмак. Према прелиминарним информацијама, непријатељ је употребио касетну муницију", наводи се у саопштењу које преносе "РИА Новости".

Прецизира се да су погоци забележени у кругу живинарске фарме и на излазу из града према Васиљевки.

Говорећи о најновијем гранатирању касетном муницијом, заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев је на Телеграму објавио да је "време да се открију руски арсенале овог нехуманог оружја".

"Пријавили су да је Токмак гранатиран касетном муницијом. Дакле, време је да откријемо наше арсенале овог нехуманог оружја", написао је Медведев.

Подсећамо, пројектили овог типа забрањени су међународном конвенцијом коју су ратификовале 123 земље, међу којима ипак нису ни Сједињене Државе, Кина , Русија и Украјина.

Главни проблем са касетном муницијом јесте то што нема уређаје за самоуништење, па тако од пет до 14 одсто ових пројектила можда уопште неће ни пући, те ће тако цивилном становништву бити претња и дуго након сукоба.

Шеф руског министарства одбране Сергеј Шојгу навео је да ако Сједињене Државе ипак пошаљу ове гранате у Украјину, руске трупе ће бити принуђене да као одговор употребе слично оружје против Оружаних снага Украјине.

"Пријављено је да је Токмок гранатиран касетном муницијом. Дакле, време је да откријемо наше арсенале овог нехуманог оружја", запретио је и заменик председника руског Савета безбедности Дмитриј Медведев.

image