Амбасада Русије у Лондону: Украјина искоришћена као полигон за испитивање најновијег западног оружја

Лондон наговара савезнике да учествују у такозваној "трци за наоружањем" и активно ради на милитаризацији Европе и продужетку украјинског конфликта

Велика Британија ради на милитаризацији европског континента о чему сведоче њена тежња да се украјински конфликт продужи и позиви да земље НАТО пакта повећају суму новца коју издвајају за одбрану, саопштила је руска амбасада у Лондону након јучерашњег првог дана самита Алијансе у Вилњусу. 

Британска страна утиче на своје савезнике да расходи на одбрану у оквиру пакта износе два одсто њиховог БДП-а на годишњем нивоу и да свака од држава чланица ради на развоју свог војно-индустријског сектора. 

"Све наведено нам омогућава да извучемо један јасан и крајње узнемирујући закључак - говоримо о недвосмисленом позиву британских званичника на милитаризацију европског континента, регионалну 'трку у наоружању' и постављању темеља за дугорочну конфронтацију на линији Русија-Запад уз озбиљне ризике да може доћи до даље ескалације", преносе "РИА Новости".

У том контексту, како је навело руско дипломатско представништво, Украјина је искоришћена као "полигон за испитивање најновијег смртоносног западног наоружања".

О последњем НАТО самиту кратко је коментарисао и амбасадор РФ у САД, а о томе више прочитајте овде.