Русија

Кремљ: Давање безбедносних гаранција Украјини је опасност по безбедност Русије

Ситуација у Европи може постати врло опасна, упозоравају из Москве
Кремљ: Давање безбедносних гаранција Украјини је опасност по безбедност Русијеwww.globallookpress.com © Баранов Владимир

Давање било каквих безбедносних гаранција Украјини је грешка и врло опасно, јер би самим тим била створена опасност по безбедност Руске Федерације, а то може довести до негативних последица и ситуацију у Европи претворити у изузетно опасну дуги низ година, оценио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Пружајући било какве безбедносне гаранције Украјини, ове земље заправо игноришу међународни принцип недељивости безбедности. Односно, пружајући Украјини безбедносне гаранције, они задиру у безбедност Руске Федерације".

Овако је Песков прокоментарисао данашњу најаву из Беле куће, у којој је наведено да земље Г7, на предлог САД, планирају да данас и званично објаве да ће Кијеву дати безбедносне гаранције.

Ипак, ни из Кијева, чини се, нису скроз одушевљени тиме, јер је министар одбране те земље Алексеј Резњиков изјавио да га то брине, јер не зна коју цену ће за то морати да плати Украјина.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да је врло добро познато која је цена: за ове гаранције, како је навела, Кијев ће морати да плати чишћењем територије своје земље од Украјинаца, што ће бити учињено уз примену западног оружја.

Британски "Скај њуз" је раније објавио и да је врло могуће да ће декларација Г7 о поменутим безбедносним гаранцијама бити ратификована данас, током другог дана самита НАТО-а у Литванији.

Како је саопштено, декларација предвиђа додатну испоруку војне опреме Украјини, повећану размену обавештајних података са Кијевом, проширење програма обуке Оружаних снага Украјине, али и развој индустријских капацитета Украјине.

О касетним бомбама

Портпарол Кремља је и данас коментарисао намеру Вашингтона да Кијеву испоручи касетну муницију. Он је упозорио да ће у том случају Русија бити принуђена да предузме контрамере, јер ће се ситуација изменити.

О њима је јуче говорио и руски министар одбране Сергеј Шојгу, који је том приликом рекао да Русија има јако пуно ове муниције, која је, узгред речено, знатно бољег квалитета од оне која се производи у САД. Он је напоменуо и да Москва до сада није користила ово оружје, јер је врло добро свесна последица, али да ће бити приморана да узврати, уколико се Кијев одлучи да га примени.

О посети Путина Кини: Још увек се договарамо са Пекингом

Када је реч о посети председника РФ Кини, Песков је данас поручио да Москва договара посету са Пекингом, и да ће главне теме разговора између Владимира Путина и његовог кинеског колеге Си Ђинпинга бити ситуација у свету и продубљивање трговинско-економске сарадње која иде у корист обе земље.

Сарадња Москве и Пекинга, за разлику од, на пример, НАТО пакта, доноси мир и стабилност у свет, истакао је.

Подсетимо, бивши амбасадор РФ у Кини јуче је за ТАСС открио да ће председник Русије посетити Пекинг у октобру.

image