Русија

Постигли договор: Русија наставља учешће у споразуму о житу; УН поздравиле одлуку

Кијев дао писмене гаранције да житни коридор неће користити за војне активности против Русије
Постигли договор: Русија наставља учешће у споразуму о житу; УН поздравиле одлукуwww.globallookpress.com © Yulii Zozulia

Руско министарство одбране саопштило је данас да су гаранције које је добила довољне да се обнови учешће у "прехрамбеном споразуму". 

"Русија ће наставити своје учешће у споразуму о извозу жита за Црно море након што је од украјинске стране добила писмене гаранције да неће користити хуманитарне коридоре и луке укључене у договор о житу за војне операције против Русије", саопштило је Министарство одбране.

У саопштењу се такође наводи да је "украјинска страна званично уверила да ће се поморски хуманитарни коридор користити само у складу са одредбама Црноморске иницијативе".

Координатор УН за Црноморску иницијативу зрна Амир Абдулах изјавио је данас да УН поздрављају повратак Русије договору о житу.

"Поздрављамоповратак Руске Федерације у имплементацију Црноморске иницијативе за жито за промовисање извоза хране и ђубрива из Украјине. Захвалан сам на помоћи Турске. Радујем се наставку рада са свим странама у иницијативи", написао је Абдулах на Твитеру.

О овом питању огласио се турски председник Тајип Реџеп Ердоган, који је рекао да ће житни коридор обновити своје активности и да је такав договор постигнут после његових разговора са руским лидером Владимиром Путином и разговора министара одбране Турске и Русије.

"После мојих јучерашњих разговора са Путином и разговора нашег министра одбране са Шојгуом, житни коридор ће наставити са радом од 12 часова, како је унапред планирано", рекао је Ердоган данас на састанку владајуће странке.

Привремена суспензија споразума догодила се прошлог викенда након терористичког напада Кијева на бродове Црноморске флоте и цивилне бродове у водама Севастопоља.

Представници Русије, Украјине, Турске и УН потписали су 22. јула у Истанбулу пакет од два документа. Први меморандум се бави посвећеношћу УН да се уклоне ограничења на извоз руских ђубрива и пољопривредних производа на светска тржишта. Други дефинише алгоритам за извоз украјинског жита из лука на Црном мору. Овај пакет аранжман има за циљ да обезбеди глобалну сигурност хране.

Од почетка примене прехрамбеног споразума 1. августа више од 400 бродова превезло је 9.2 милиона тона жита, кукуруза и других добара према слову споразума, подаци су турског Министарства одбране.

image
VV inauguration
banner