Украјински генерал: Касетне бомбе су већ ту, само их нисмо употребили

Сједињене Државе су постале ратни злочинац одлучивши да снабдеју кијевски режим касетном муницијом, сматра Марија Захарова

Бригадни генерал Оружаних снага Украјине Александар Тарнавски, у интервјуу за Си-Ен-Ен, тврди да је Украјина већ добила касетну муницију од САД, али је још није употребила, пренеле су "РИА Новости".

"Управо смо их примили, још их нисмо користили", рекао је Тарнавски.

Према његовим речима, руководство ће одлучити у којим областима може да се користи ова муниција. Међутим, украјински официр је додао да постоје ограничења за њихову употребу, на пример, у густо насељеним подручјима, чак и ако тамо има руских снага.

Амерички председник Џо Бајден објавио је 7. јула своју одлуку да почне са испоруком касетне муниције режиму у Кијеву.

Међународна невладина организација "Хјуман рајтс воч" саопштила је да ће трансфер ове врсте оружја у Кијев неминовно довести до дуготрајних патњи цивилног становништва и поништити међународну осуду њихове употребе.

Касетна муниција је забрањена међународном конвенцијом коју су ратификовале 123 земље, не укључујући САД и Украјину. Оружане снаге Украјине, према руској војсци, су већ користиле касетну муницију за гранатирање Донбаса, посебно Доњецка. Према речима званичног представника руског Министарства одбране, генерал-потпуковника Игора Конашенкова, ово сугерише да је задатак украјинских трупа да убију максималан број цивила.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу раније је рекао је да ће, ако САД испоруче Кијев касетном муницијом, руске оружане снаге бити принуђене да употребе слично оружје против украјинске војске као одговор.

Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова нагласила је да такве испоруке угрожавају цивиле и да имају за циљ продужење кризе.

"Сједињене Државе су постале ратни злочинац одлучивши да снабдеју кијевски режим касетном муницијом", сматра она. 

Напоменула је да је касетна муниција била једна од главних тема информативне и политичке кампање Запада, који је ставио ван закона, а оне који је користе прогласио ратним злочинцима, преноси ТАСС.

"Ово је била једна од темељних тема англосаксонаца и свих њихових сателита на међународним платформама, када је требало још једном да копају по нечијим унутрашњим стварима, уведу санкције или некога ставе на црну стоп листу. Сада се испоставља, да су они не само контрадикторни, већ да су и сами званично постали ратни злочинци према сопственој логици", закључила је она.