Русија

Путин: Русија ће продужити Споразум о житу тек када буду испуњена обећања која су јој дата (ВИДЕО)

Западни тенкови горе боље од совјетских, казао је руски председник
Путин: Русија ће продужити Споразум о житу тек када буду испуњена обећања која су јој дата (ВИДЕО)© TANJUG/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Русија ће још размислити о продужењу Споразума о житу, за то има још неколико дана, рекао је данас председник Владимир Путин.

"Можемо да суспендујемо наше учешће у овом споразуму. И ако сви још једном кажу да ће сва обећања која су нам дата бити испуњена, добро, нека испуне та обећања и ми ћемо му се одмах придружити, поново", прецизирао је руски лидер.

Председник је подсетио да Русија до сада није добила ништа по овим споразумима назвавши целу ситуацију "једностраном игром".

Западни тенкови горе боље од совјетских

Путин је казао да се украјински војници плаше да користе западне тенкове, јер су они "приоритетна мета руске војске".

"Украјински војници често одбијају и да уђу у ове западне тенкове, јер су они приоритетна мета за наше момке. Ово је непријатна околност. Горе као и сви други, чак и боље од осталих познатих Т-72 совјетске производње", изјавио је руски лидер за канал "Русија 24" и додао да је од 4. јуна руска војска уништила 311 тенкова Оружаних снага Украјине и да је најмање трећина војне опреме западне производње.

Руски председник је истакао да чланство Украјине у НАТО неће побољшати безбедност те државе, додавши да то ствара претње по Русију и да је један од разлога за спровођење Специјалне војне операције у Украјини тежња кијевског режима ка чланству у Алијанси. 

"Чланство у НАТО-у неће повећати безбедност саме Украјине, него ће свет учинити много рањивијим и довести до додатних тензија у међународној арени", прецизирао је.

Испоруке новог наоружања погоршаће ситуацију за Кијев

Испоруке новог наоружања Кијеву само ће погоршати ситуацију за Украјину и распламсати сукоб, навео је Путин.

"Са становишта могуће промене на бојном пољу, снабдевање новим наоружањем неће донети ништа, само ће погоршати ситуацију. Штавише, погоршаће украјинску страну и додатно подстаћи сукоб. Ако је неко заинтересован за ово, а очигледно има таквих, онда је ово најбољи начин да се реализује овај задатак. Додатно подстаћи сукоб - испоручити ново оружје", објаснио је.

Украјина има право да осигура безбедност

Руски председник је казао да Украјина има право да осигура своју безбедност, али не да погорша безбедност других земаља.

"Већ смо много пута рекли да свака држава има право да осигура своју безбедност и да има право да изабере начин за постизање овог циља који сматра најисправнијим за себе. Постоји само једно ограничење. То је чињеница да, док се постиже безбедност једне земље, не би требало да постоји претња другој земљи", прецизирао је Путин.

image