Песков: Орбан је у праву, САД могу одмах да окончају рат

Сједињене Државе су иницијатор снабдевања Украјине новијим врстама наоружања и муниције, и оне стално подстичу Кијев да се бори до последњег Украјинца, истакао је Песков

Портпарол председника Русије Дмитриј Песков рекао је да се Кремљ слаже са мишљењем мађарског премијера Виктора Орбана да САД могу да окончају сукоб у Украјини, јер оне су покретачи испорука новијих врста наоружања и муниције Кијеву.

"Морамо се сложити са овим ставом, јер је управо тако. Сједињене Државе су иницијатор снабдевања Украјине новијим врстама наоружања и муниције, и оне стално подстичу Кијев да се бори до последњег Украјинца", истакао је Песков.

Претходно је мађарски премијер Виктор Орбан рекао да ће се сукоб у Украјини окончати чим то желе САД, пошто је Украјина изгубила суверенитет и добила новац и оружје од Запада, додајући да читав свет не разуме зашто Вашингтон не желео да оконча сукоб, и чека  одговор на то питање.

Председник Русије Владимир Путин одржаће данас оперативни састанак са сталним члановима Савета безбедности Руске Федерације, рекао је портпарол председника државе Дмитриј Песков.

"Председник је у Кремљу. Очекујемо да у блиској будућности одржи састанак са сталним чланицама Савета безбедности. Обавестићемо вас o исходу", рекао је Песков, преносе "РИА Новости".

Споразум о житу без нових детаља

 У вези са продужењем учешћа Русије у Споразуму о житу Песков  је нагласио да нема нових елемената.

"Председник је јуче, заправо, изнео свој став о овом споразуму. Још увек нема нових детаља", рекао је Песков.

Путин је раније изнео да Русија разматра да суспендује учешће у Споразуму о житу послу и да се врати на њега када се испуне обећани услови у вези са Руском Федерацијом, као и да ће руска страна размишљати о његовом продужењу и да коначне одлуке још нема.

Руски ПВО спречио напад на нуклеарку "Курск"

Коментаришући јутрошљи напад дроновима на нуклеарну електрану "Курск" Песков је навео да Украјина не одустаје, али руски ПВО систем функционише добро.

"Очигледно је да непријатељ не престаје са покушајима удара. Али сви наши системи ПВО функционишу, раде ефикасно. Изнова показују своју ефикасност, а такође и се предузимају  одговарајуће мере", био је јасан.

Гувернер Курске области Роман Старовојт је раније пријавио пад дрона у Курчатову, на чијој се територији налази нуклеарна електрана "Курск". Према његовим речима, није било повређених, а критични објекти нису оштећени.