Русија

Захарова: НАТО би да покрене велики европски рат, приватне компаније са Запада обучавају Украјинце

Према њеним речима, Запад једноставно није заинтересован за окончање непријатељстава и користи своју предност из текуће безбедносне кризе на европском простору
Захарова: НАТО би да покрене велики европски рат, приватне компаније са Запада обучавају Украјинцеwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency

Портпаролка руског Министарства спољних послова Мaрија Захарова изјавила је да је на самиту НАТО-а у Вилњусу донета одлука о покретању "великог европског рата".

"Стиче се утисак да је на самиту донета и чак проглашена одлука о покретању великог европског рата", рекла је Захарова, наводи се на сајту министарства.

Она је напоменула да Москва категорички одбија логику Запада, која се састоји у томе да је војна помоћ Украјини осмишљена у циљу да обезбеди приближавање политичком и дипломатском решењу.

Према њеним речима, Запад једноставно није заинтересован за окончање непријатељстава и користи своју предност из текуће безбедносне кризе на европском простору.

Стране приватне војне компаније активно нуде услуге за обуку Оружаних снага Украјине у источној Европи, изјавила је Захарова.

Она је подсетила да су западни плаћеници у зони сукоба легитимне мете руске војске, преносе "РИА Новости".

Руско Министарство спољних послова је на свом Телеграм каналу засебно поставило линкове о информацијама о француским, америчким и британским приватним војним компанијама.

Тако приватна британска војна компанија "Превејл партнерс" пружа украјинским обавештајним службама обавештајне информације, укључујући личне податке страних и руских држављана.

Министарство је навело да најмање четири велике америчке компаније – "Академи", "Динкорп интернешнел", "Кубик корпорејшн", "Форвард обсервејшн груп" – пружају помоћ украјинским оружаним снагама.

Француске војне компаније, напомиње Министарство спољних послова, нуде своје услуге у обуци украјинске војске на територији источноевропских земаља, а од јуна 2022. привлаче добровољце за учешће на страни Украјине.

Поред тога, наводи агенција, "Лионски Библос" је у почетној фази обезбедио евакуацију француских држављана из ратних зона. Министарство је, позивајући се на индиректне податке, саопштило да је укупан број плаћеника који се боре на страни Украјине око три хиљаде људи, од којих је најмање 300 запослених у америчким приватним војним компанијама.

Захарова је прокоментарисала и одлуку Француске да пошаље Украјини ракете "СКАЛП", које су француска верзија британских "сторм шедоу".

"Француска испорука ракета 'СКАЛП' Украјини представља још један корак ка ескалацији сукоба", рекла је Захарова.

"Тако је Париз намерно и свесно направио још један корак ка ескалацији украјинског сукоба", рекла је Захарова, наводи се на руског Министарства спољних послова.

НАТО жели да елиминише Кину

Она је изјавила да НАТО покушава да створи негативну слику о Кини како би грађани западних земља у Пекингу видели претњу.

Како је приметила коментаришући резултате НАТО самита у Вилњусу, земље чланице тог савеза већ настоје да са својим истомишљеницима створе такозване коалиције "мале геометрије" у азијско-пацифичком региону као што си АУКУС и QУАД, пренео је ТАСС.

"На пример, они желе да преко својих упоришта у региону наметну своја правила, па се вештачки ствара још једно потенцијално жариште напетости, чији је главни задатак да елиминише Кину, али и Русију, као главне геополитичке конкуренте", реклаје Захарова.

Додала је да азијско-пацифичке земље "виде сву ту позадину" и да се засад уздржавају од учешћа у "конфронтационим шемама Вашингтона и његових сателита".

image