Руска војска одбила напад дронова на Севастопољ

Једна беспилотна летелица оборена је изнад мора, а пет су уништиле снаге за електронско ратовање. Напад је био масиван и дуготрајан, казао је губернатор Михаил Развожајев

Руска војска одбила је напад дронова на Севастопољ, два дрона су уништена на спољном сидришту, један је оборен изнад мора, а пет су неутралисале снаге за електронско ратовање, саопштио је губернатор града Михаил Развожајев.

"Руске снаге ПВО, флота и јединице за електронско ратовање одбиле су ноћас напад непријатељских беспилотних летелица на Севастопољ изнад мора у области рта Херсонес, код Севастопољског залива и Балаклаве. Једна беспилотна летелица је оборена изнад мора, а пет су уништиле снаге за електронско ратовање. Напад је био масиван и дуготрајан", написао је Развожајев на свом Телеграму.

Он је нагласио да ниједан објекат ни у граду ни на води није оштећен.

"Руска војска је самоуверено и смирено одбила напад непријатељских дронова на Севастопољ. У граду је тихо и мирно. Контрола ваздушне ситуације се наставља. Све оперативне службе су спремне", додао је.

Министарство одбране: Кијев извршио напад са девет дронова

Кијев је покушао да са седам ваздушних и два поморска дрона нападне објекте у Севастопољу, сви они су уништени, саопштило је руско Министарство одбране.

Додаје се да су два украјинска дрона уништили ПВО системи изнад Црног мора на великој удаљености од обале и да је још пет неутралисано средствима за електронско ратовање и они су се срушили пре него што су стигли до својих циљева.

"Такође су у северном делу Црног мора примећена и уништена из стандардног наоружања чамаца обалске страже два беспилотна чамца Оружаних снага Украјине", навело је руско министарство.

У саопштењу се истиче да у спреченом терористичком нападу није било жртава и штете.

Севастопољ је главна база Црноморске флоте Русије и због тога је често мета украјинских напада

Јединице три украјинске бригаде покушале су четири пута да нападну положаје руских снага у области Серебрјанске шумарије, али су изгубиле тенк, два борбена возила пешадије и оклопно возило, а такође су претрпеле значајне губитке у људству, саопштио је начелник прес центра руске групе "Центар" Александар Савчук.

"У рејону Шумарије Серебрјански, јединице 21. и 67. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине и 5. бригаде Националне гарде Украјине су четири пута покушале да нападну положаје руских трупа, пешадијска и оклопна борбена возила. Непријатељ је претрпео значајне губитке у људству", прецизирао је.

Он је додао да су у краснолиманском правцу посаде тешких ракетних система "солнцепек" групе "Центар" уништиле седам циљева: два упоришта и пет области у којима су се налазили непријатељски војници.