Путин: Употребу касетне муниције третираћемо као злочин (ВИДЕО)

Русија до сада није имала потребу да користи касетну муницију, али ако се она буде употребила против ње, задржаће право на реципрочна дејства, поручио је руски председник

Сједињене Америчке Државе су раније назвале употребу касетне муниције злочином и тако се према томе треба и односити, рекао је руски председник Владимир Путин, преносе "РИА Новости".

"Што се тиче касетне муниције, сама америчка администрација је пре извесног времена дала процену ове муниције кроз изјаве својих запослених. Када је америчка администрација назвала употребу касетне муниције злочином, мислим да се и сада треба тако односити према томе", казао је Путин за телевизију "Русија 1".

Руски председник је нагласио да Русија до сада није имала потребу да користи касетну муницију, али ако она буде употребљена против ње, задржаће право на реципрочна дејства.

"До сада то нисмо радили, нисмо је користили, нити смо имали такву потребу, упркос добро познатој несташици у одређеном временском периоду. Ми такође имамо ову муницију, али то нисмо радили. Али, наравно, ако се буде примењивала против нас, задржавамо право на реципрочна дејства", истакао је.

Према његовим речима, Русија има приличне залихе разне врсте касетне муниције. Говорећи о америчким испорукама касетне муниције Кијеву, Путин је рекао да они то чине због недостатка муниције.

"Они то не раде зато што им је добро, већ зато што им недостаје муниције", казао је Путин и подсетио да "украјинска војска дневно троши до 5-6 хиљада граната калибра 155, док САД производе 15 хиљада месечно".

"Немају довољно, а и Европи их већ недостаје. Али нису нашли ништа боље него да предложе употребу касетне муниције", закључио је руски председник.

Русија ће проучавати заробљену западну технику

Заробљена западна техника биће предмет проучавања руских стручњака, казао је председник Русије.

"Постоји израз 'обрнути инжењеринг'. Па, да видимо, јер савремена техника је савремена. Ако постоји могућност да се погледа унутра и види да ли тамо постоји нешто што се може применити код нас – зашто да не?", истакао је руски лидер.

Путин је скренуо пажњу и да Русија има савремену технику.

"Ми је имамо и веома је ефикасна. Узмите, на пример, тенк Т-90 'прорив'. Најбољи тенк на свету! Без икаквог претеривања", закључио је председник Русије.

Неуспешни сви покушаји непријатеља да пробије руску одбрану 

Руски председник позитивно је оценио ток Специјалне операције, рекавши да су сви покушаји непријатеља да пробије руску одбрану, укључујући и коришћење стратешких резерви, били неуспешни.

"Сви покушаји непријатеља да пробијe нашу одбрану, што је циљ и уз коришћење стратешких резерви, били су неуспешни за све офанзиве. Непријатељ нема успеха!", истакао је Путин.

Путин је похвалио руску војску истичући њено херојство.