Русија

Москва: Кијев починио терористички напад на Кримски мост, проверавамо умешаност Запада

Уколико се открије да су дронови којима је нападнут мост западног порекла или да су западне земље умешане у извођење ове операције, то ће потврдити њихово саучесништво у терористичким активностима кијевског режима, саопштило је руско Министарство спољних послова
Москва: Кијев починио терористички напад на Кримски мост, проверавамо умешаност Запада© СК РФ / РИА Новости

Политичко руководство Украјине и њихове специјалне службе починили су јутрос терористички напад на Кримски мост, саопштило је руско Министарство спољних послова. Мост је нападнут са два украјинска дрона, а као последица напада погинуле су две особе и оштећена је једна деоница коловоза.

У Кијеву су, подсећа руско МСП, признали да је инцидент резултат заједничке операције Морнаричких снага и Службе безбедности Украјине.

"Погинули су цивили - Алексеј и Наталија Кулик, становници Новооскољског градског округа Белгородске области, који су аутомобилом прелазили мост. Њихова 14-годишња ћерка Ангелина остала је сироче и хоспитализована је у средње тешком стању", саопштило је руско МСП.

Уколико се открије да су дронови, којима је нападнут мост, западног порекла или да су западне земље умешане у планирање, финансирање и извођење ове операције, то ће потврдити њихово саучесништво у терористичким активностима кијевског режима, закључује Министарство спољних послова Русије.

Русија најоштрије осуђује терористички напад на Кримски мост, "који је чисто цивилни објекат", надајући се да ће међународна заједница показати интегритет и пружити одговарајућу оцену злочина који су починиле украјинске власти.

"Још циничнија и монструознија била је реакција појединих украјинских парламентараца на трагедију, која је задесила породицу Кулик. Почели су да се ругају људској трагедији, на основу чега можемо да закључимо на ком је нивоу морални и ментални развој кијевских политичара", наводи се у саопштењу.

"Сви покушаји да се поремете транспортне везе са полуострвом и да Крим отцепе од остатка Русије су немогући", наводи се у саопштењу и додаје да ће штета на коловозним тракама бити поправљена у најкраћем року.

image