Русија

Путин: Москва спрема одговор на терористички напад на Кримски мост (ВИДЕО)

Услед терористичког напада, како је навео, оштећено је неколико коловозних трака на Кримском мосту, па је привремено обустављен аутомобилски и железнички саобраћај
Путин: Москва спрема одговор на терористички напад на Кримски мост (ВИДЕО)© Tanjug/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Дато је упутство ФСБ-у и Истражном комитету Руске Федерације да детаљно испитају инцидент који се јутрос догодио на Кримском мосту, изјавио је председник РФ Владимир Путин.

Председник Русије је казао да се на Кримском мосту данас десио још један терористички напад у којем су страдали цивили, а једно дете је рањено и остало без родитеља.

Путин је наложио властима региона да помогну рањеном детету и најближим рођацима који су преузели бригу о детету.

"Ово је још један терористички напад кијевског режима на Кримском мосту", казао је Путин и истакао да са војне тачке гледишта, напад нема никаквог смисла, с обзиром на то да се мост већ дуго не користи за превоз војне технике.

Путин је рекао да је напад био окрутан и да су у њему страдали недужни цивили. "Реакција Русије ће свакако уследити", упозорио је и додао да Министарство одбране спрема одговор.

Услед терористичког напада, како је навео, оштећено је неколико коловозних трака на Кримском мосту, па је привремено обустављен аутомобилски и железнички саобраћај. Путин је истакао да је "добра вест" да нису оштећени стубови моста, што је, како каже, најважније. Руски председник је додао да је неопходно свеобухватно проценити штету и што пре све обновити.

"С обзиром на то да је дошло до другог терористичког напада на Кримски мост, чекам конкретне предлоге за побољшање безбедности овог стратешки важног транспортног објекта. Јутрос смо о томе детаљно разговарали са колегама", казао је Путин.

Наиме, јутрос је, по налогу председника, одржан састанак посебне владине комисије у којој су представници региона и савезних ресора, након чега је железнички саобраћај на мосту обновљен.

Сада је важно пружити сву могућу подршку људима који су се због привременог прекида саобраћаја на мосту нашли у тешкој ситуацији, нагласио је.

"Неопходно је свеобухватно проценити насталу штету и што пре започети обнову моста", истакао је председник Русије.

Како би се растеретио саобраћај, лака возила ће се кретати контролисано, једном траком за оба правца, рекао је потпредседник руске владе Марат Хуснулин. "Ако не дође до непредвиђених околности, почећемо ноћу да пуштамо аутомобиле кроз једну траку", објаснио је Хуснулин на састанку.

"Ситуација у целини је јасна. Сви знају шта треба да се ради. Надам се да ће посао бити организован ритмично и складно и да ће довести до жељеног резултата", закључио је лидер Русије.

Лидер Крима Сергеј Аксјонов навео је да нема проблема у саобраћају, то јест кретању возила копненим коридором од Крима кроз нове регионе Русије.

На контролним пунктовима Џанкој, Перекоп и Армјанск нема редова за улазак, ни излаз.

Мост је нападнут са два украјинска дрона, а као последица напада погинуле су две особе и оштећена је једна деоница коловоза, саопштило је раније данас руско Министарство спољних послова и истакло да су политичко руководство Украјине и њихове специјалне службе починили јутрос терористички напад на Кримски мост.

"Погинули су цивили - Алексеј и Наталија Кулик, становници Новооскољског градског округа Белгородске области, који су аутомобилом прелазили мост. Њихова 14-годишња ћерка Ангелина остала је сироче и хоспитализована је у средње тешком стању", саопштило је руско МСП.

image