Русија: Зеленски настоји психички да сломи митрополита Павла и вернике УПЦ

Суђење епископу се уклапа у главни ток политике кијевског режима који намерава да уништи једину канонску православну цркву у Украјини, истакао је руски дипломата

У Кијеву се наставља прогон канонске православне цркве, указао је Г. Аскаљдович специјални представник Министра спољних послова Русије за сарадњу у области поштовања права на слободу вероисповести говорећи о самовољи кијевског режима у односу према митрополиту канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) Павлу.

"У измишљеном и политички мотивисаном случају суд је старешини Кијевско-печерске лавре митрополита Павла  одредио притвор до 14. августа. Прети му осам година затвора. Журили су са одлуком, донели су је у петак увече, јасно надајући се да ће на тај начин бити мање буке и протеста", указао је руски дипломата.

Према његовим речима, организовано суђење епископу се уклапа у главни ток политике кијевског режима који намерава да уништи једину канонску православну цркву тј. Украјинску православну цркву (УПЦ).

По први пут у постсовјетској историји спрема се суђење митрополиту, истакао је Аскаљдович.

"Режим Зеленског настоји да психички сломи јерарха, који је непоколебљив и уверен у своју веру и исправност, како би ударио јаче, разоружао монахе и вернике који бране Кијевско-печерску лавру. Не показују ни најмању учтивост", казао је руски дипломата.

Према његовим речима, митрополиту није пружена ни најмања хумана и људска помоћ, иако је тешко болестан и потребна му је свакодневна медицинска нега. "У заточеништву постоји реална опасност по његово здравље", казао је.

Русија позива међународне организације за људска права да се коначно умешају у оно што се дешава, не речима, већ делима, јер се у Украјини одвија политички мотивисан прогон човека због његових уверења.

"Ово је неприхватљиво и крши основне одредбе међународног права. Апелујемо и на активисте за људска права да подрже старешину Кијевско-печерске лавре", казао је Аскаљдович и обећао да ће се Русија на предстојећем састанку Савета безбедности УН на тему прогона УПЦ, посебно осврнути на безакоње које се дешава са прогоном митрополита Павла, коме је кијевски режим ускратио хумано лечење и неопходну медицинску негу.