Експерт: Украјински бродови више неће бити осигурани након повлачења Русије из Споразума о житу

Украјина ће имати проблема са осигурањем својих пловила

Украјински председник Владимир Зеленски се нада да ће наставити да испоручује жито и након што се Русија повуче из споразума, али бродови који извозе храну могу неће бити осигурани након што Москва повуче гаранције за безбедност пловидбе црноморским коридорима, рекао је за РИА Новости политиколог Богдан Безпалко, члан руског Савета за спољне односе.

Зеленски је раније рекао да се Кијев нада да ће наставити испоруке жита црноморским путем без учешћа Русије и да чека званичну потврду спремности од УН и Турске.

Русија је обавестила Турску, Украјину и УН да се повлачи из Споразума,  што значи повлачење руских гаранција за безбедност пловидбе и сужавање поморског хуманитарног коридора у северозападном Црном мору. За ово подручје се враћа режим привремено опасан за пловидбу.

"Зеленски се нада да повлачење Русије из споразума о житу једноставно неће ништа променити... Али премије осигурања за власнике теретних бродова могу да порасту. Или ће одбити да осигурају ове бродове, што ће знатно отежати извоз за Украјину. А ако неко од њих случајно удари у мину или потоне, од испоруке неће бити ништа", рекао је Безпалко.