Русија

Руски дипломата: Британске обавештајне службе укључене у напад на Кримски мост

Украјина се претворила у приватну војну компанију коју су ангажовали Вашингтон, Лондон и Брисел, казао је први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански
Руски дипломата: Британске обавештајне службе укључене у напад на Кримски мостwww.globallookpress.com © Presidential Office of Ukraine/ThePresidentialOfficeUkraine

Украјина је постала приватна војна компанија западних земаља, које преко ње воде рат против Русије, изјавио је први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански, преноси ТАСС.

Руски дипломата се осврнуо на напад на Кримски мост, рекавши да треба да се утврди како су западне, а посебно британске, обавештајне службе биле укључене у тај терористички акт.

"Нисам чуо ни за какву осуду терористичког акта на Кримски мост ни од једног од западних спонзора кијевског режима. Тек треба да утврдимо у којој мери су западне, а посебно британске обавештајне службе биле умешане у припрему и спровођење тог терористичког напада. Превише ствари указује на то", казао је Пољански на седници Савета безбедности УН.

Руски дипломата је подсетио да су украјинске власти парафирале нацрт споразума са Москвом у марту 2022. године у Истанбулу, али да је Кијев одустао од мирног решења кризе под директним утицајем Лондона.

"Тада је заиста почела врућа фаза посредничког рата НАТО-а против Русије до последњег Украјинца. Украјина се, заправо, претворила у приватну војну компанију коју су ангажовали Вашингтон, Лондон и Брисел", прецизирао је.

Он је истакао и да ће Русија покренути истрагу о умешаности Велике Британије у организацију провокације у Бучи.

"У Бучи је била организована провокација. Британске тајне службе су, према мишљењу многих стручњака, имале директну улогу у њеном организовању. Објективна истрага, коју ћемо свакако спровести, показаће да ли је то истина или не", објаснио је Пољански.

Према његовим речима,"британско председавање Саветом безбедности у априлу прошле године, услед бескрупулозних процедуралних маневара, није дозволило да се одржи ванредна седница Савета безбедности УН, коју је тражила Руска Федерација у вези са тим провокацијама".

Русија заказала седницу Савета безбедности УН о прогону УПЦ

Пољански је навео да је Русија заказала састанак СБ УН 26. јула о прогону који кијевске власти спроводе над канонском Украјинском православном црквом.

"Колико год покушавали да се представите као браниоци 'бедне и несрећне' Украјине, ваши поступци вас потпуно издају. А акције кијевског режима, па чак и у односу на сопствено становништво - које  укључују прогон следбеника канонске православне цркве, који на све могуће начине покушавате да игноришете - не остављају никакву сумњу да чак и када режим почне да хапси по улицама и да пуца на све оне који се не слажу са деструктивном и антинародном политиком актуелне владе, можете лако да зажмурите на то", нагласио је.

"Али о томе ћемо детаљно разговарати на састанку који смо тражили 26. јула", закључио је руски дипломата.

image