Русија

Антонов: САД претвориле Споразум о житу у пројекат за богаћење западних пољопривредних газдинстава

Вашингтон показује умешаност у терористичке нападе кијевског режима, тиме што га "покрива" по питању напада на Кримски мост, каже руски амбасадор у САД
Антонов: САД претвориле Споразум о житу у пројекат за богаћење западних пољопривредних газдинставаwww.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov/Global Look Press

Сједињене Државе су претвориле оно што је првобитно била хуманитарна црноморска иницијатива у комерцијални пројекат за богаћење западних пољопривредних газдинстава, изјавио је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов, преносе "РИА Новости".

"Вашингтон није прстом мрднуо да отклони 'изобличења' које је створио у функционисању пољопривредних споразума, док је оно што је првобитно замишљено као хуманитарна црноморска иницијатива претворио у комерцијални пројекат за богаћење западних пољопривредних газдинстава", казао је Антонов.

Руски амбасадор је додао да су се скоро годину дана пољопривредни производи слали, не у сиромашне, већ у земље којима ти производи нису били тако потребни.

"Одлука Москве да не обнови учешће у Споразуму о житу апсолутно је одговарајућа тренутној ситуацији", истакао је.

Раније је портпарол Савета за националну безбедност Џон Кирби изјавио да САД и њихови савезници неће моћи да добију од Украјине исте количине житарица које би могле да буду извезене у оквиру Црноморске иницијативе за жито.

Русија је претходно обавестила Турску, Украјину и УН да се противи продужењу Споразума о житу. То значи повлачење руских гаранција за безбедност пловидбе и сужавање поморског хуманитарног коридора на северозападу Црног мора. За ово подручје се враћа режим "привремено опасан за пловидбу". 

Тако је, без учешћа Русије од 18. јула, престао да функционише Споразум о житу.

САД укључене у терористички напад на Кримски мост

Руски дипломата је додао да САД показују умешаност у терористичке нападе кијевског режима, тиме што га "покривају" по питању напада на Кримски мост.

"Вашингтон штитећи кијевске радикале, показује нам умешаност Сједињених Држава у њихове злочине. 'Опијени' америчком подршком, украјински терористи могу починити нове злочине. Међутим, нема сумње да ће кијевски режим добити оно што заслужује", навео је Антонов, коментаришући реакцију Вашингтона на саботажу Кримског моста.

Према његовим речима, изјава државног секретара Ентонија Блинкена да Украјина сама одређује начин на који води сукоб, није први случај оправдавања терористичких напада на руске грађане и објекте.

"На исти начин су се САД оградиле од прошлогодишње саботаже Кримског моста, коју су извршили украјински нацисти. Овај мост се већ дуго не користи за превоз војне технике. Реч је о удару на искључиво цивилни циљ", закључио је руски амбасадор у Сједињеним Државама.

image