Русија

Песков: Кијевски режим користи зону Споразума о житу у војне сврхе

Русија је испунила своје обавезе и више пута продужавала овај договор, упркос чињеници да услови Споразума у ​​односу на Руску Федерацију нису спроведени, објаснио је портпарол Кремља
Песков: Кијевски режим користи зону Споразума о житу у војне сврхе© Tanjug/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Кијевски режим користи зону која је одређена да служи у корист Споразума о житу у војне сврхе, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, преносе "РИА Новости".

"То више није тајна ни за кога, очигледна је чињеница да ову зону кијевски режим користи у војне сврхе. Ово је веома важно и ово не сме да се заборави", казао је Песков.

Он је прокоментарисао и речи америчког државног секретара Ентонија Блинкена о наводном несавесном повлачењу Москве из Споразума о житу и казао да је "у овом случају став европских држава заправо несавестан".

"Русија је испунила своје обавезе и више пута продужавала овај договор, упркос чињеници да услови Споразума у ​​односу на Руску Федерацију нису спроведени", објаснио је.

"Најсиромашније земље су добиле најмање, Русија је на ову тему у контакту са партнерима из Африке", додао је.

Руски председник Владимир Путин је више пута истицао да је највећи део украјинског жита извезен у западне државе, а да притом није испоштован главни услов на основу ког је Споразум и склопљен – снабдевање житом најсиромашнијих земаља.

Русија још разматра како ће одговорити на терористички напад на Кримски мост који су починиле украјинске власти, као и мере за јачање безбедности моста, рекао је портпарол Кремља.

Коментаришући тврдње Кијева да је Русија и сама могла да изведе напад на мост, он је рекао да нема ни најмање сумње да се ради о терористичкој акцији кијевског режима.

"У Москви је то од самог почетка било јасно и нема сумње да је реч о терористичком акту који је организовао кијевски режим", рекао је он.

image