Кремљ: Русија је спремна да и даље шаље жито сиромашним земљама

О испорукама жита из Русије у Африку биће речи на самиту крајем јула, рекао је Дмитриј Песков

Русија је и даље спремна да испоручује украјинске житарице сиромашним земљама иако је изашла из Црноморске иницијативе за жито, рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Свакако. Русија дефинитивно остаје при својој позицији у том погледу", рекао је Песков и додао да ће се на самиту крајем јула разговарати о испоруци жита из Русије у Африку.

"Ми смо у интеракцији са нашим афричким партнерима. Ове комуникације ће се наставити на самиту у Санкт Петербургу, ми се припремамо и чекамо их", рекао је Песков, говорећи о испоруци руског жита сиромашним земљама након изласка из Споразума о житу.

"Биће прилике да се разговара о свим овим проблемима" на самиту Русија-Африка у Санкт Петербургу, додао је он, а преноси ТАСС.

Русија се повукла из такозваног Споразума о житу који су у јулу прошле године потписали Москва, Украјина, Турска и Уједињене нације и који је гарантовао сигуран извоз житарица из три украјинске луке уз помоћ извоза руског жита и ђубрива.

Споразум је већ три пута продужен, а Москва је у више наврата упозоравала да се други део споразума везаног за ђубриво, не спроводи. Из Кремља је такође саопштено да већина извезеног украјинског жита није на крају стигла до најсиромашнијих земаља.