Русија

Патријарх Кирил: Непријатељи цркве је нису уништили у 20. веку, неће ни сада

"У наше време, због људске злобе, издаје, жеље да се удовољи политичким снагама удаљеним од наше земље, Русија је поново подељена", указао је поглавар Руске православне цркве
Патријарх Кирил: Непријатељи цркве је нису уништили у 20. веку, неће ни сада© Tanjug/Sergey Vlasov, Russian Orthodox Church Press Service via AP

Јединство Руске православне цркве (РПЦ) тренутно није довољно изражено и снажно, али се људи ослањају на њега, рекао је патријарх московски и целе Русије Кирил после литургије у Тројице-Сергијевој лаври.

"У наше време, због људске злобе, издаје, жеље да се удовољи политичким снагама удаљеним од наше земље, Русија је поново подељена. Остаје нам једино да се уздамо у оно што је остало, иако је, нажалост, јединство РПЦ није довољно јако изражено, слабо је", казао је руски патријарх.

Противницима цркве је пошло за руком да успоставе раскол и поделу, које ће, како истиче патријарх, нестати чим ишчезне моћна политичка подршка коју добијају, исто онако као што су пропали покушаји да се Руска црква расцепи у 20. веку.

image