Руски бродови плове ка Јапанском мору - почињу руско-кинеске поморске вежбе (ВИДЕО)

Заједничке вежбе су фокусиране на комуникацију брод-брод, маневрисање у формацији и поморску потрагу и спасавање, саопштило је раније кинеско Министарство одбране

Ратни бродови руске Тихоокеанске флоте кренули су из Владивостока ка Јапанском мору где ће учествовати у руско-кинеској поморској вежби "Север сарадња-2023", саопштило је руско Министарство одбране. 

На вежби ће Руску Федерацију представљати велики противподморнички бродови "Адмирал Трибуц" и "Адмирал Пантељејев", корвете "Гремјашиј" и "Херој Руске Федерације Алдар Циденжапов".

Дејствима одреда на мору руководи командант Поморске флотиле, контраадмирал Валериј Казаков.

Неколико дана раније, четири ратна брода и помоћни брод Поморских снага Народноослободилачке армије Кине напустила су луку Ћингдао у смеру ка подручју вежбе.

Заједничке вежбе, чији део би требало да се одржи у Јапанском мору, фокусиране су на маневрисање у формацији, поморску потрагу и спасавање, саопштило је раније кинеско Министарство одбране.

Русија и Кина редовно изводе заједничке војне вежбе, а пре неколико дана је са обе стране најављено продубљивање свеобухватног партнерства и стратешке сарадње. Како су саопштили из кинеског Министарства одбране, "војска Кине је спремна да заједно са Руском федерацијом уложи напоре на даљем јачању стратешке координације и комуникације, као и заједничку подршку регионалној и међународној безбедности".

Кинеско министарство је навело у саопштењу да ће тема вежби бити и "одржавање безбедности стратешких поморских путева", а сврха маневара је повећање нивоа стратешке интеракције између кинеских и руских оружаних снага, јачање способности за заједничко одржавање регионалног мира и стабилности и одговора на различите изазове у области безбедности.