Русија

Шпанија: Украјини нови "леопарди" и пољска болница

Министарка одбране Маргарита Роблес најавила је да ће Кијеву бити испоручена четири борбена тенка "леопард", десет оклопних транспортера и неколико теренских оклопних возила
Шпанија: Украјини нови "леопарди" и пољска болницаwww.globallookpress.com © FabiðN SimÃ�N/Keystone Press Agency

Шпанска влада послала је Украјини четири борбена тенка "леопард", које је премијер Педро Санчез обећао председнику Украјине Владимиру Зеленском током посете Кијеву, као и пољску болницу, наводи се у саопштењу Министарства одбране Шпаније, преносе "РИА новости".

"Министарка одбране Маргарита Роблес најавила је да ће брод ка Украјини кренути следеће недеље и да ће Кијеву бити испоручена четири борбена тенка "леопард", десет оклопних транспортера и неколико теренских оклопних возила, лаких камиона и санитетских возила", истиче се у саопштењу.

Нова пошиљка лаког наоружања и муниције тешког калибра такође ће бити предата Кијеву овог лета, наводи се у саопштењу министарства.

Донирана болница требало би да стигне у Украјину 23. јула. Осим тога, напомиње се да се у Украјину већ враћају украјински лекари и логистичко особље, који су, у оквиру двонедељне интензивне обуке у Сарагоси, били припремљени за распоређивање, склапање и управљање болницом у зони Специјалне војне операције.

Русија је раније послала ноту земљама НАТО-а због испоруке наоружања Украјини. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета.

Министарство спољних послова Руске Федерације саопштило је да се земље НАТО-а "играју ватром" испоручујући оружја Украјини. Портпарол председника Руске Федерације Дмитриј Песков приметио је да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси успеху руско-украјинских преговора и да ће имати негативан ефекат. 

image