Русија

Путин о Споразуму о житу: Безобразно непоштовање руских услова

Лидер Русије поручио да је Запад користио Споразум о житу за политичке уцене и богаћење корпорација
Путин о Споразуму о житу: Безобразно непоштовање руских условаwww.globallookpress.com © Alexander Kazakov/Kremlin Pool

На састанку са члановима владе председник Русије Владимир Путин назвао је безобразлуком неиспуњавање руских услова из Споразума о житу.

Русија је показала невероватну стрпљивост и толеранцију у продужавању споразума о житу, саопштио је Путин.

"Изнова и изнова смо продужавали тај споразум. И, продужавајући га, показивали смо просто невероватно стрпљење и толеранцију. Рачунали смо на то да ће наше стране колеге коначно почети да у потпуности поштују договорене и одобрене параметре и услове. Међутим, ништа слично се није догодило", изјавио је руски лидер.

Путин је рекао да су западне земље само тражиле нешто од Русије, а заузврат су остале само на "обећањима".

Како је истакао, Запад је зарађивао од споразума и урадио све да он пропадне.

"Русију сада криве за ситуацију, а Запад је ову ситуацију искористио за сопствене интeресе. Користили су споразум за политичке уцене и богаћење корпорација", истакао је он.

Додао је да Русију ометају чак и да донира руска ђубрива најсиромашнијим земљама, као и да су Уједињене нације уложиле напоре да испуне услове договора, али да нису могли да промене ситуацију. Запад је учинио све да се овај договор сруши. 

"Споразум је био осмишљен да спречи глад у најсиромашнијим земља, али је искоришћен за богаћење америчких бизнисмена", поновио је Путин и додао да је 70 одсто украјинског жита отишло у богате земље, а у сиромашне земље око три посто. 

Русија је та која доприноси глобалној прехрамбеној безбедности, поручио је председник, а тврдње да Украјина храни гладне широм света су лаж.

"Русија је спремна да настави да испоручује жито на светска тржишта, замењујући украјинско. Желим да вас уверим да је наша земља у стању да замени украјинско жито и на комерцијалној и бесплатној основи. Штавише, ове године, како су нас известили, поново очекујемо рекордну жетву", изјавио је Путин.

Додао је да је Украјина произвела око 55 милиона тона житарица прошле године, а извоз је износио 47 милиона тона. Истовремено, Русија је прошле године пожњела 156 милиона тона житарица и извезла 60 милиона тона.

"Русија је та која даје колосалан допринос глобалној прехрамбеној безбедности. А тврдње да само украјинско жито храни гладне широм света су спекулације и лажи", нагласио је Путин.

Неке земље које траже да се извози жито из Украјине, како је рекао, не дозвољавају увоз украјинских житарица, бранећи сопствено тржиште. 

"Русија ће размотрити могућност повратка Споразуму о житу ако се узму у обзир и спроведу сви принципи њеног учешћа у њему, без изузетака", поручио је председник РФ.

Додао је да је овај договор резултирао директним губицима за руске пољопривреднике у износу од 1,2 милијарде долара.

Шефу администрације Крима Сергеју Аксјонову Путин је наложио да извештава о ситуацији на полигону на којем је дошло до пожара и да се хитно помогне становницима околних места.

"Прво оперативно питање за Сергеја Ваљевича Аксенова, како је ситуација на полигону у Кировском округу Крима", рекао је Путин на састанку са члановима владе.

Аксјонов је раније изјавио да је део аутопута Таврида на Криму блокиран због пожара на војном полигону у Кировском округу. Више од 2.000 људи би требало да буде евакуисано из четири села која се налазе у близини полигона.



image