Русија

Кијев прогласио метама бродове који плове ка руским лукама у Црном мору

Пловидба у североисточном подручју Црног мора и Керч-Еникалског канала означена као опасна од 20. јула
Кијев прогласио метама бродове који плове ка руским лукама у Црном моруGetty © Photo by Chris McGrath/Getty Images

Кијев ће бродове који од 21. јула буду пловили Црним морем у правцу руских лука сматрати бродовима војне намене са свим пратећим ризицима, саопштило је Министарство одбране Украјине.

"Министарство одбране Украјине упозорава да од 21. јула 2023. године од 00.00 часова све бродове на подручју Црног мора који плове према морским лукама Руске Федерације и украјинским морским лукама, које се налазе на територији коју је Русија привремено окупирала, кијевске власти могу посматрати као бродове који превозе робу војне намене са свим релевантним ризицима", наводи се у саопштењу.

У министарству истичу да је пловидба у североисточном подручју Црног мора и Керч-Еникалског канала означена као опасна од 20. јула.

Кијев је већ објавио и одговарајуће информације о навигацији.

Претходно је руско Министарство одбране објавило да ће све бродови на путу ка украјинским лукама у Црном мору сматрати потенцијалним носиоцима војног терета.

Такође, прогласили су и нека подручја у северозападним и југоисточним деловима међународних вода Црног мора привремено опасним за пловидбу.

Наиме, Русија је 17. јула обавестила Турску, Украјину и УН да се противи продужењу Споразума о житу, дозвољавајући извоз жита из украјинских лука на Црном мору, што је значило да Москва повлачи гаранције за безбедност пловидбе и ограничава поморски хуманитарни коридор у северозападном Црном мору.

Русија је нагласила да је таква одлука донета због непоштовања споразума у ​​вези са укидањем ограничења на извоз хране и ђубрива из земље на светска тржишта. Истовремено, како је рекао портпарол Кремља Дмитриј Песков, Москва је спремна да се одмах врати имплементацији договора чим њен руски део буде испуњен.

image