Лавров: Русија је безбедна уз Црноморску флоту

Шеф руске дипломатије присуствовао је свечаној церемонији представљања нове поштанске марке, издате у част 225. годишњици рођења руског дипломате, кнеза Александра Горчакова

Руска Црноморска флота поуздано осигурава безбедност земље, а тако ће бити и у будућности, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Шеф руске дипломатије је подсетио да је Горчаков постигао укидање ограничења Париског мировног уговора из 1856. године, захваљујући којем је Русија поново добила прилику да формира Црномоску флоту. 

"Од тада наша флота на Црном мору поуздано осигурава безбедност наше земље до данас, а тако ће бити и у наредним годинама и вековима", казао је Лавров на свечаној церемонији представљања нове поштанске марке, издате у част 225. годишњици рођења руског дипломате, кнеза Александра Горчакова.

Он је нагласио да, у складу са приступима Горчакова, спољна политика треба пре свега да буде усмерена на стварање повољних услова за прогресиван унутрашњи развој. 

"Ово је један од кључних принципа наше спољне политике, садржан у свим доктринарним документима усвојеним после 1990-их", истакао је министар спољних послова. "Његово наслеђе је вишеструко, као и дипломатска филозофија и принципи на које се ослањао у својим активностима остају актуелни и данас", додао је Лавров.

Руска Црноморска флота ове године слави 240. годишњицу од када је основана по указу царице Катарине Велике. Главна база флоте је Севастопољ на Криму. Флоту данас чини 270 различитих бродова.