Русија

"Глобал тајмс": Заједничка војна вежба Кине и Русије одговор на напетости на Пацифику

Интегрисане вежбе море-ваздух служе очувању регионалног мира, стабилности и јачању руско-кинеске сарадње, кажу војни аналитичари
"Глобал тајмс": Заједничка војна вежба Кине и Русије одговор на напетости на Пацификуwww.globallookpress.com © Li Yun

Заједничка војна вежба Кине и Русије, названа "Север/Интеракција-2023", почела је у четвртак у Јапанском мору, а за командни брод одређен је разарач ратне морнарице Кинеске народне ослободилачке армије (ПЛА), пише кинески "Глобал тајмс".

Четвородневне вежбе ће ојачати војну сарадњу двеју земаља и допринети очувању мира и стабилности у Азији и Пацифику, усред тензија и растућих претњи у региону, сматрају војни стручњаци.

Церемонија отварања вежбе одржана је у четвртак, у централним водама Јапанског мора, након чега су уследиле вежбе, међу којима и увежбавање пратње на мору и ваздуху, известила је у четвртак Централна телевизија Кине (ЦЦТВ).

Вежба ће, како је пренео ЦЦТВ, укључивати одвраћање и одбијање, одбрану поморских путева и конфронтационе битке.

На заједничкој вежби "Север/Интеракција-2023", која ће се одвијати од четвртка до недеље, користи се бојева муниција.

Вежба укључује и противподморничке мисије, поморске борбе, поморску и ваздушну пратњу бродова, као и чување и одбрану усидрених бродова, саопштило је у четвртак Министарство одбране Русије.

Висок степен међусобног поверења

Са циљем заштите стратешких поморских рута, вежба укључује основне борбене процедуре против ваздушних, површинских и подводних циљева, рекао је за "Глобал тајмс" Ли Јаћијанг, кинески поморски стручњак, додајући да се ова вежба може сматрати великом.

Кину на мору представљају разарачи, фрегате са навођеним ракетама, као и брод за попуну типа "903 таиху", који се састају са руским корветама и великим бродовима "Адмирал Трибунц" и "Адмирал Пантелејев".

Две земље ће користити више од 30 авиона, укључујући борбене авионе, противподморничке авионе и хеликоптере, наводи се у руском саопштењу за штампу.

Централна телевизија Кине известила је да је кинеска страна у Владивостоку, на Далеком истоку Русије, распоредила велики транспортни авион И-20, авион за рано упозорење КЈ-500, борбени авион Ј-16 и хеликоптер З-20.

Током вежбе, кинески авиони полећу са руских аеродрома, што означава висок ниво војне сарадње и међусобног поверења између две земље, рекао је за "Глобал тајмс" Фу Ћаншао, кинески стручњак за војну авијацију.

На тај начин кинески авиони могу значајно да смање време реакције на потенцијалне претње у региону, додао је Фу.

Заједничка војна вежба одвија се у време пораста напетости

Кина је на вежбу послала неколико различитих типова авиона различите намене, при чему је З-20 први пут учествовао у заједничкој вежби у иностранству, примећују посматрачи, додајући да разноврсност пловила и авиона показује да ова вежба подразумева интегрисане борбене системе.

За потребе ове вежбе основан је заједнички штаб на разарачу ПЛА морнарице, потврђено је у званичним саопштењима обе стране.

Заједнички штаб значи да кинески и руски официри заједно командују вежбом са кинеског брода, рекао је у четвртак за "Глобал тајмс" други кинески војни стручњак, који је захтевао анонимност.

Заједнички штаб може да прима информације од целе флотиле, анализира их и шаље наређења у реалном времену, додао је експерт. Да би се то постигло, кинески и руски системи командовања и контроле морају бити међусобно повезани, што такође одражава висок ниво сарадње и међусобног поверења.

Заједничке вежбе Кине и Русије одвијају се у време када расту тензије у Азијско-пацифичком региону.

Јапан се отворено меша у питање Тајвана, који Кина сматра делом своје суверене територије, тврдећи да је "хитна ситуација на Тајвану јапанска ванредна ситуација". САД су у уторак послале нуклеарну подморницу у Јужну Кореју, први пут у четири деценије, како се наводи, у покушају одвраћања Северне Кореје.

Аналитичари се слажу да ова вежба служи очувању регионалног мира и стабилности од било каквих безбедносних претњи.

Ова вежба има за циљ подизање нивоа стратешке сарадње две војске и јачање њихових способности у заједничкој заштити регионалног мира и стабилности, као и суочавању са различитим безбедносним изазовима, наводи се у саопштењу кинеског Министарства националне одбране, објављеном у суботу.

После вежбе, кинеске и руске поморске и авијационе снаге ће заједнички патролирати у водама Пацифика, саопштила је у суботу морнарица ПЛА.

image