Русија

МСП Русије: Безбедносни коридор Украјина користила за терористичке нападе (ВИДЕО)

Највише украјинског жита отишло је у Европу, казао је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Вершињин и додао да ће Путин и Ердоган разговарати о транзиту бродова у Црном мору
МСП Русије: Безбедносни коридор Украјина користила за терористичке нападе (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Leonid Faerberg/Transport Photo Images

Став Русије о Споразуму о житу био је отворен и поштен, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Вершињин и додао да је безбедносни коридор Украјина користила за терористичке нападе: једном на Севастопољ и два пута на Кримски мост.

"Само 2,8 одсто житарица отишло је у земље у развоју. Највише украјинског жита је отишло у Европу. Укупно је извезено 32 милиона тона житарица, које је отишло у развијене, добро ухрањене земље", прецизирао је Вершињин на данашњем брифингу.

Руски дипломата је истакао да су континуирани напори да се осигура безбедност хране могући само ако постоје резултати према Истанбулским споразумима.

"Руска Федерација разуме забринутост њених афричких пријатеља. Али желим да кажем да ћемо ове забринутости у потпуности узети у обзир. Москва је у контакту са афричким земљама како не би осетиле последице раскидања овог споразума", нагласио је.

Према његовим речима, обавезе Руске Федерације о бесплатном снабдевању афричких земаља храном биће испуњене.

"Земље којима је то потребно добиће неопходна уверавања из Москве у вези са њиховим потребама за храном на самиту Русија-Африка који ће се одржати у Санкт Петербургу крајем јула", истакао је руски дипломата. 

Путин и Ердоган ће разговарати о транзиту бродова у Црном мору

Питања транзита бродова у Црном мору биће размотрена током могућих нових контаката руског председника Владимира Путина и турског лидера Тајипа Ердогана, казао је Вершињин.

"Сигуран сам да ће и ова питања бити део дневног реда. Мислим да је погрешно сада предвиђати. Али чињеница да такве земље као што су Русија и Турска имају посебну одговорност и улогу је неспорна", нагласио је.

Према његовим речима, руска упозорења за бродове који се буду кретали Црним морем односе се на то да ће постојати захтеви да се, по потреби, бродови прегледају, како би се проверило какав терет превозе.

УН не треба да осуђују ударе на објекте у Одеси

Вершињин је истакао да секретаријат УН не би требало да осуђује нападе на објекте у Одеси где су се припремали терористички акти против Русије.

"Чули смо данас саопштење генералног секретара УН Антонија Гутереша о ударима одмазде на Одесу. Оштра осуда, као да ово наводно штети безбедности хране. Али чини ми се да удари на објекте који су заправо припремали терористичке акте нису нешто што треба осудити", поручио је.

image