Русија

"Фајненшел тајмс" увид у Путинов нови план за жито: Иницијативом замене до Африке

Русија ћe изнети сопствени предлог на самиту са афричким лидерима у Санкт Петербургу следеће недеље, те поново када шеф руске државе посети Турску у августу
"Фајненшел тајмс" увид у Путинов нови план за жито: Иницијативом замене до АфрикеGetty © KB Mpofu

Након што се ове недеље повукла из споразума који подржавају УН, Русија је почела да форсира план за снабдевање Африке житом, али тако да избаци Украјину са глобалних тржишта, тврде три особе упознате са овим питањем.

Председник Руске Федерације Владимир Путин предложио је иницијативу замене, којом би Катар платио Москви да своје жито испоручи Турској. Потом би Турска усев даље дистрибуирала "земљама у невољи", открили су званичници упознати са приликама, преноси "Фајненшел тајмс".

Русија још нема подршку Катара и Турске, али Москва идеју о размени није подигла на формални ниво, наводи се.

"Кијев и његове западне присталице ће вероватно бити дубоко сумњичаве према понуди Русије, која би обезбедила поморску блокаду украјинских црноморских лука од виталног економског значаја.

Русија је први пут изнела идеју о снабдевању Африке житом прошле године, након што се накратко повукла из црноморског споразума уз посредовање УН и Турске, који је дозволио извоз 33 милиона тона украјинског жита. Москва је поново приступила споразуму неколико дана касније.

Према понуди на основу нацрта меморандума у који је "Фајненшел тајмс" имао увид, Русија је требало да пошаље Турској до милион тона житарица "по основи преференција". Катар би у потпуности платио рачун, а жито би се испоручило Турској да би се потом отпремиlо у Африку.

Након што се Путин ове недеље поново повукао из Споразума о житу, људи укључени у те разговоре рекли су да очекују да ће Русија изнети сопствени предлог на самиту са афричким лидерима у Санкт Петербургу следеће недеље, те поново када шеф руске државе посети Турску у августу.

Особа која је упозната са овим питањем рекла је да се Москва није званично обратила Дохи у вези са том иницијативом, али је додала да је мало вероватно да би се Катар сложио.

Путинов портпарол Дмитриј Песков, одбио је да коментарише наводе. Турска, Украјина и Катар нису одговориле на захтеве листа за коментар.

image