Русија

Руски дипломата: Украјинске луке легитимна мета за Русију

Циљ Запада је да сукоби два братска народа, ослаби и раскрвари Русију колико год је то могуће, како би спречио њено оживљавање као светске силе, каже први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански
Руски дипломата: Украјинске луке легитимна мета за РусијуGetty © Photo by John Minchillo-Pool/Getty Images

Русија украјинску лучку инфраструктуру третира као положаје Оружаних снага Украјине и места на која се допрема западно наоружање, изјавио је први заменик сталног представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански.

"Принуђени смо да констатујемо да је за годину дана важења Споразума о житу, кијевски режим под његовим окриљем прикупио знатне војноиндустријске, енергетске и складишне капацитете на подручју својих црноморских лука. Тамо су размештене и значајне резерве у људству Оружаних снага Украјине, као и страних плаћеника", казао је Пољански на седници Савета безбедности УН.

Према његовим речима, с прекидом тог споразума, Русија је добила могућност да ту ситуацију исправи.

"Третирамо целокупну црноморску лучку инфраструктуру Украјине као места дислокације и попуњавања капацитета Оружаних снага Украјине западним наоружањем, које Кијев користи против Русије", прецизирао је руски дипломата.

Наиме, раније су оружане снаге Руске Федерације извеле удар са копна и мора оружјем високе прецизности на објекте војне индустрије, инфраструктуру за гориво и складишта муниције Оружаних снага Украјине у близини Одесе, као и на ваздухопловну базу Канатово у Кировоградској области.

Русија је у ноћи 19. јула извела један од највећих напада на луку Одеса, што је био одговор на напад на Кримски мост који полуострво повезује са копненим делом Русије. Москва је поручила да су напади били усмерени на војне објекте. 

Запад жели да сукоби Русе и Украјинце и ослаби Москву

Пољански је истакао да је Запад заинтересован за сукоб Руса и Украјинаца, као и за максимално слабљење Русије.

"Шта су интереси Запада – јасно је. Сукобити два братска народа, ослабити и раскрварити Русију колико год је то могуће како би спречили њено оживљавање као светске силе или бар одложили рађање новог мултиполарног света", нагласио је Пољански.

Пољански је упитао да ли је у интересу Украјине да "постане девастирана, деиндустријализована земља, која је изгубила већину свог радно способног становништва".

"Да ли је Украјина заинтересована за тровање плодног тла пројектилима са осиромашеним уранијумом које је испоручила Велика Британија или касетном муницијом коју је испоручила САД? Да ли Украјина треба да васпитава читаву генерацију у духу мржње, у духу помахниталог национализма и обожавања нацистичких злочинаца? Да ли грађани Кијева треба да буду заморци за америчке биолошке лабораторије у Украјини?", наставио је.

"Али то је наслеђе које ће Зеленски оставити иза себе, кога је 2019. године изабрало скоро три четвртине бирача захваљујући слоганима о заштити руског језика и тежњи за мирним решењем проблема Донбаса", закључио је Пољански.

image