Русија

Касетне бомбе усмртиле војног дописника "РИА Новости", други новинари повређени

На мети су се нашли новинари разних медијских кућа из Русије, који су се скупили у Запорошкој области како би документовали примену касетне муниције од стране украјинске војске
Касетне бомбе усмртиле војног дописника "РИА Новости", други новинари повређени© Telegram/RT

Војни дописник "РИА Новости" Ростислав Журављов погинуо је данас у Запорошкој области приликом напада украјинске армије касетним бомбама, потврдило је Министарство одбране Русије.

Журављев је задобио тешке повреде, а затим је за време евакуације и преминуо.

У исто време, рањен је и фото-репортер "РИА Новости" Константин Михаљћевскиј, који се сада пребацује у Мелитопољ, а уколико то буде дозволило његово здравствено стање - у плану је да се премести на Крим. 

Ране је задобио и кореспондент "Известија" Роман Пољшаков (на слици испод) и камерман Дмитриј Шиков. 

На удару напада, који се десио око 11 часова по средњеевропском времену, нашли су се и новинари ТАСС-а и припадници прес-службе Запорошке области. Сви они скупили су се како би документовали артиљеријске нападе украјинске војске приликом којих је коришћена касетна муниција.  

Преживелим новинарима сада се указује сва неопходна медицинска помоћ. Сви су ван животне опасности, и стање им је стабилно, иако су задобили теже повреде

Журављов је био искусан професионалац, који је често први извештавао са опасних тачака на фронту, рекао је о погинулом новинару директор медијске групе "Расија сиводња" Дмитриј Кисељов. Савез новинара Русије саопштио је да ће предложити да се њиховом погинулом колеги посмртно додели Орден храбрости. 

Заменик председника Савета Федерације Русије Константин Косачев изјавио је да одговорност за смрт новинара сносе Украјина и Сједињене Америчке Државе у истој мери, јер су оне испоручиле Кијеву касетну муницију.

image