Завршене руско-кинеске вежбе: Успешно одбили напад противника (видео)

Посаде бродова извеле су вежбе артиљеријског гађања, лансирања крстарећих ракета, и уништавања дронова

Завршене су поморске вежбе "Север / Интеракција – 2023"  у Јапанском мору, током којих су заједнички одред бродова руске и кинеске морнарице одбили ваздушни напад условног непријатеља, саопштило је Министарство одбране Русије.

"По завршетку, руски и кинески ратни бродови су кренули ка Владивостоку", рекао је портпарол руске Пацифичке флоте, пренео је ТАСС.

Према његовим речима, вежбе су имале за циљ јачање поморске сарадње између Русије и Кине и одржавање стабилности и мира у азијско-пацифичком региону.

Он је казао да је изведено око 20 борбених вежби, укључујући вежбе гађања различитих циљева.

Руску морнарицу су у вежбама представљали велики противподморнички бродови Пацифичке флоте Адмирал Трибутс и Адмирал Пантејелев, ракетне корвете Херој Руске Федерације Алдар Циденжапов и Гремјашчиј, као и помоћна пловила.

Руском морнаричком радном групом руководио је командант Приморске флотиле Тихоокеанске флоте контраадмирал Валериј Казаков.

Кинеску морнарицу су у заједничким маневрима представљали разарачи Ћићихар и Гуијанг, фрегате Заожуанг и Рижао и брод за попуну Таиху.

"Поред тога, вежбе су укључивале преко 30 авиона са обе стране, укључујући противподморничке авионе и хеликоптере и ловце-пресретаче", рекао је портпарол.

Напад на ратне бродове из разних праваца имитирали су противподморнички авиони и ловци поморске авијације Тихоокенаске флоте и Кинеске армије. Посаде бродова су такође извеле обуку  откривања и уништавања беспилотних летелица.


Током вежбе извршено је артиљеријско гађање падобранских циљева и електронско лансирање противваздушних ракета.

Заједнички одред бродова извео је артиљеријску ватру по симулираном морском циљу који је представљао брод непријатеља на удаљености већој од пет километара. 

Такође, изведен је напад навођеним ракетама на обалске циљеве. Навођење циљева за бродове извели су морнарички авиони. Извршена су и електронска лансирања крстарећих пројектила на непријатељске циљеве, истиче руско Министарство одбране.