Русија

Путин потписао: Русија уводи дигиталну рубљу

Руски председник потписао закон о увођењу дигиталне рубље и стварању одговарајуће електронске платформе
Путин потписао: Русија уводи дигиталну рубљуwww.globallookpress.com © Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool

Руски председник Владимир Путин потписао је закон о увођењу дигиталне рубље и стварању одговарајуће електронске платформе, преноси ТАСС.

Наиме, ради се о другом облику руске националне валуте, који ће у употреби бити заједно са постојећим облицима новца. Тако ће руска рубља сада имати три облика: готовински, безготовински и дигитални.

Трансакције у новом монетарном формату биће могуће обављати помоћу платформе дигиталне рубље - посебног информационог система чији је оператер, према закону, Банка Русије. 

Регулатор ће такође одредити тарифе за трансакције са дигиталном рубљом и временски оквир за који руске банке морају да пруже клијентима могућност коришћења трансакција са новом валутом. За грађане ће трошкови трансакција са дигиталном рубљом бити бесплатни, а за предузећа - 0,3 одсто износа плаћања.

Закон, са изузетком низа одредби, ступа на снагу 1. августа 2023. године. 

Дигитална рубља требало би да постане трећи облик валуте уз готовински и безготовински новац, који се чува на банковним рачунима. 

Иницијативу за дигиталну рубљу развила је група посланика на челу са Анатолијем Аксаковим, председником одбора за финансијско тржиште. Државна дума је усвојила закон у другом и трећем читању 11. јула, док је Савет Федерације 19. јула одобрио увођење дигиталне рубље. 

Руски министар финансија Антон Силуанов раније је најавио да ће банка Русије дигиталну рубљу ставити у оптицај до краја године, након усвајања релевантних закона.

"Централна банка је ове године већ покренула експеримент, а до краја године, након усвајања закона, пустиће у оптицај дигиталну рубљу", рекао је Силуанов.

image