Патрушев: Запад смишљено дестабилизује земље БРИКС-а

Запад свесно изазива сукобе широм света, користе сва средстава да би остварили своје циљеве, рекао је секретар Савета безбедности Русије

Сједињене Америчке Државе и њихови сателити чине све за ескалацију сукоба у Украјини, снабдевајући Кијев касетном муницијом, рекао је секретар Савета безбедности Руске Федерације Николај Патрушев у интервјуу за лист "Рускаја газета".

"САД и њихови сателити чине све за ескалацију сукоба, испоручујући Украјини све више оружја, укључујући муницију са осиромашеним уранијумом, крстареће ракете дугог домета 'ваздух-земља' и напокон, касетну муницију забрањену у многим земљама света", рекао је Патрушев у интервјуу, а преносе "РИА Новости".

Он је подсетио да је Русија спремна за дијалог, али да је неопходно охрабрити западне спонзоре кијевског режима на преговоре, који је сам себи забранио преговоре са Москвом.

Према речима секретара Савета безбедности РФ, ситуација око Украјине је живописан пример деструктивног деловања западњака. Патрушев је додао да Русија цени разумевање разлога за специјалну војну операцију и уравнотежену процену текућих догађаја од стране партнера из БРИКС-а.

Запад већ дуги низ година дестабилизује ситуацију у земљама БРИКС-а (Русија, Бразил, Индија, Кина, Јужна Африка), намерно изазивајући разне унутрашње и спољне сукобе, нагласио је Патрушев, говорећи у Јужној Африци на састанку високих представника земаља БРИКС задужених за питања безбедности, преноси ТАСС.

"Колективни Запад већ дуги низ година дестабилизује ситуацију у земљама БРИКС-а. У складу са колонијалном праксом, он експлоатише најбогатије ресурсе афричког континента. Покушава да успостави своја правила у азијско-пацифичком региону и на Блиском истоку, на постсовјетском простору, укључујући Закавказје и Централну Азију. У свим поменутим регионима западњаци свесно провоцирају међуетничке, међуконфесионалне и сукобе међу државама", рекао је Патрушев.

Задатак свих ових акција он је назвао покушајем Запада да за себе преобликује систем међудржавних односа.

"Да би остварили своје циљеве, користе сва средстава за принуду неистомишљеника, од војне силе, политичке уцене и незаконитих економских санкција. Покушавају да насилно промене обичаје и традиције наших земаља, негирају универзалне људске вредности и да се мешају у унутрашње ствари суверених држава" био је јасан Патрушев.

Како је истакао, такве акције негативно утичу углавном на земље у развоју.

Истовремено је приметио да "свет тренутно пролази кроз кардиналне промене".

"Без претеривања, одлучује се о судбини будућег светског поретка. Потрошачки модел западне цивилизације, чије је благостање дуги низ година обезбеђивано на рачун других земаља испумпавањем њихових ресурса, постаје прошлост", закључио је.

Према његовим речима, формирање суверених држава "спремних да одлучно бране националне интересе" води формирању мултиполарне архитектуре. Нови центри моћи се појављују у Азији, Африци, Латинској Америци и на Блиском истоку.

Ове земље играју све истакнутију улогу у доношењу одлука о глобалним питањима, и показују спремност и способност да бране сопствени пут развоја", додао је Патрушев.