Русија

Лавров: Азербејџан и Јерменија изразили спремност да националним мањинама дају безбедносне гаранције

Трилатерални састанак министара спољних послова Москве, Бакуа и Јеревана данас је одржан у Русији
Лавров: Азербејџан и Јерменија изразили спремност да националним мањинама дају безбедносне гаранцијеwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Русија се нада да ће данашњи преговори допринети побољшању односа Јеревана и Баку и разрешењу њиховог конфликта, а кулминација свега тога требало би да буде потписивање мировног споразума, рекао је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров након разговора са министрима спољних послова Јерменије и Азербејџана.

"Поздрављамо све оне државе које су истински заинтересоване да помогну Јерменији и Азербејџану да постигну споразуме, а Москва ће наставити да ради на томе да у будућности буде организовано још више састанака између те две стране", додао је он.

У том контексту, напоменуо је да ће ове године врло вероватно бити организовани и самит лидера Русије, Азербејџана и Јерменије.

Министар је поновио да је битно да се реши питање Нагорно-Карабаха, граница и осигура положај Јермена. Истакао је и да је Јереван спреман да помогне дијалогу између Јермена у Азербејџану и тамошњих власти. 

"Русија је заинтересована да што пре дође до завршетка кризе", подвукао је Лавров. 

Како је рекао раније током дана, министри спољних послова разговарају о припреми мировног споразума између Бакуа и Јеревана,преговори се настављају, а руска страна је предложила да се дијалог прво одвија по линији посланика њихових скупштина. 

Подсетимо, Јерменија је недавно званично саопштила да је спремна да призна спорни Нагорно-Карабах као део Азербејџана, али је том приликом било истакнуто и да ће то бити учињено уколико власти Бакуа гарантују безбедност и права локалног становништва, које претежно чине етнички Јермени. Јереван захтева гаранције да неће доћи до етничког чишћења и геноцида над Јерменима. 

Лавров је данас изјавио да су обе стране спремне да дају безбедносне гаранције за националне мањине у обе земље.

image