Русија

Путин: Африка постаје један од полова мултиполарног света, Русија ће помоћи у јачању суверенитета

Русија подржава тежње афричких земаља ка социјалној и економској стабилности и напретку
Путин: Африка постаје један од полова мултиполарног света, Русија ће помоћи у јачању суверенитетаwww.globallookpress.com © Alexander Kazakov/Kremlin Pool

Русија ће помоћи афричким земљама у јачању њиховог суверенитета и активнијем учешћу у решавању глобалних питања, поручио је председник Русије Владимир Путин поздрављајући учеснике и госте Економског и хуманитарног форума Русија-Африка.

"Данас се Африка све сигурније декларише као један од полова мултиполарног света у настајању. Овде узимају маха позитивне промене у производњи и пољопривреди, у транспортној инфраструктури и енергетском комплексу, здравству и образовању, као и другим областима", оценио је руски лидер.

Како је додао, важно је што је последњих година сарадња Русије са Африком достигла нови ниво, преносе "РИА Новости".

Русија намерава да је и даље развија, да подстиче трговину, инвестиције, продубљује сарадњу, да заједно радимо на питањима као што су борба против сиромаштва, обука савремених кадрова, осигуравање прехрамбене безбедности, климатске промене, навео је Путин.

У поздраву руског лидера наводи се да Москва подржава тежње афричких земаља ка социјалној и економској стабилности и напретку.

Путин је изразио уверење да ће форум дати додатни подстицај политичкој и хуманитарној сарадњи Русије и афричких земаља на дуже стазе, да ће постати важан догађај у руско-афричким односима и да ће им дати још комплекснији, свеобухватнији карактер.

Други самит и економско-хуманитарни форум Русија-Африка биће одржан 27-28. јула у Санкт Петербургу.

image