Русија

Медведев: Против Русије се води сајбер рат

Неопходно је активно унапређивати домаће технологије и производе како би што безбедније радили и минимизирали нападе у сајбер простору, поручио је бивши руски председник
Медведев: Против Русије се води сајбер ратwww.globallookpress.com © Aleksey Nikolskyi/Kremlin Pool

Претње у области дигиталне безбедности Руске Федерације су драматично порасле од почетка Специјалне војне операције и у току је рат против Русије у сајбер простору, изјавио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.

"Питања дигиталне безбедности државе, поузданог рада свих информационих система данас су од посебног значаја. Од тренутка када је почела Специјална војна операција, сви изазови и претње у овој области су драматично порасли. Против Русије је покренут прави рат у сајбер простору, док се санкциони притисак непријатељских држава стално повећава", казао је Медведев у обраћању учесницима стратешког заседања државне корпорације "Росатом".

Како је нагласио, све то захтева да Москва уложи активне напоре у заштити критичне информационе инфраструктуре.

Медведев је подсетио на задатак, који је поставио руски председник Владимир Путин, "да се у најкраћем року превазиђе зависност од увозног софтвера и опреме".

Он је додао да је неопходно активно унапређивати домаће технологије и производе како би што безбедније радили и минимизирали нападе у сајбер простору.

Према његовим речима, компанија "Росатом" ће развијати поуздани хардверски системи.

"Наш заједнички задатак је да ефикасно координирамо рад свих релевантних ресора и да пружимо подршку", закључио је Медведев.

image