Русија

Песков: Нечувени притисак Запада на афричке лидере да не дођу на самит у Русију

Противљење западних земаља, а пре свега САД и Француске, самиту Русија-Африка неће нас омети да спроведемо успешан самит
Песков: Нечувени притисак Запада на афричке лидере да не дођу на самит у Русијуwww.globallookpress.com © Alexander Legky, Alexander Legky

Притисци западних центара моћи, а пре свега САД и Француске, на афричке лидере да не дођу у Санкт Петербург на предстојећи самит Русија-Африка су нечувени, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков. 

Песков је приметио да ће афричких лидера ове године бити мање на самиту, а разлог за то су, како је навео, пословни планови лидера тих земаља и "грубо и отворено мешање САД , Француске и других држава" и притисак који спроводе на афричко руководство. 

Ипак, како је истакао он, њихово супротстављање самиту неће пореметити постојеће планове, а самит ће, како се очекује, бити веома успешан.

Из Кремља тим поводом поручују да су спремни да поздраве и дочекају свих 17 лидера, који су одлучили да дођу у Санкт Петербург, упркос отвореном мешању Вашингтона и Париза. 

Током наредних дана, како је и најављено, председник Русије Владимир Путин разговараће понаособ са свим афричким лидерима, који су дошли на самит Русија-Африка. Самит почиње сутра, а трајаће два дана. 

Коментаришући распоред председника Русије Владимира Путина за данас, Песков је изјавио да се очекују разговори са делегацијом из Етиопије и председником Египта.

Путин ће данас, такође, разговарати и са бившом председницом Бразила и садашњом председницом БРИКС банке Дилмом Русеф.

Ово ће битни важни разговори, објаснио је Песков. 

image