Песков: Иако је споразум о житу обновљен, не значи да је и продужен

Портпарол Кремља поручио је да рок важења споразума још увек није истекао, али до продужења биће неопходно да се процени ефикасност размене

Портпарол руског председника Дмитриј Песков рекао је данас да, иако је споразум о житу обновљен, то не значи да је и продужен, с обзиром на то да рок важења споразума још увек није истекао.

"Не, није. Наравно, још увек морамо званично да разговарамо о продужењу, али рок још није истекао, још увек је актуелан. Чули сте јуче изјаву руског председника, али до 19. новембра пре доношења одлуке о наставку, биће неопходно проценити ефикасност размене", рекао је Песков.

Он је појаснио да ће бити "потребно проценити примену свих страна и параметара споразума, па тек онда донети неке одлуке". 

"У овом случају, гаранције су дате турској страни, из очигледних разлога нису могле да буду гарантоване директно нама. У овом случају, Москва и Анкара су  стране којима су те гаранције дате. Истиче се важност размене, посао који је обавила Анкара и  турска војска, турске дипломате и лично председник Ердоган заслужују велику похвалу", истакао је Песков.

Према његовим речима, "фактор поверења је учешће Турске у споразумима".

На питање да ли међу гаранцијама које даје Кијев има још нешто осим некоришћења хуманитарних коридора у војне сврхе, Песков је одговорио да су гаранције управо у томе.

"Осим некоришћења ових коридора у војне сврхе, а то је оно око чега смо се договорили, шта би друго могло да буде?", рекао је он.

На питање да ли су направљене одредбе за примену другог дела споразума о храни, који се тиче извоза руског ђубрива и хране, портпарол Кремља је одговорио да то "није директно повезано са Украјином".