Русија о прогону УПЦ: Запад жели да разједини руски и украјински народ и уништи православље

САД прећуткују информације о злочинима Кијева против канонске Украјинске православне цркве и у суштини одобравају његове незаконите радње

Кијевске власти и Запад покушавају да разједине руски и украјински народ, да униште духовну блискост православних верника двеју земаља, упркос томе што је канонска Украјинска православна црква (УПЦ) донела одлуку да објави независност од Московске патријаршије, констатује Министарство спољних послова Русије, наводи се у извештају руског Министарства спољних послова.

Руско министарство је објавило извештај "О незаконитим акцијама украјинских власти против Украјинске православне цркве (УПЦ), њеног свештенства и верника" у коме су документовани злочиначки поступци кијевских власти - дискриминаторски закони, акције специјалних служби и локалних власти против УПЦ, отимање храмова, притисци државних и локалних власти на манастире, говор мржње, немотивисана агресија и насиље према верницима али и реакција међународних организација за људска права.

Кијевске власти већ дуги низ година воде политику уништавања канонске УПЦ, дискредитују свештенство и вернике, наводи се у документу. Догађаји у Украјини уклапају се уз слику системске кризе светског православља, изазване политиком Цариградске патријаршије, САД и других западних земаља које подстичу расколнике, наводи се.

С истим циљевима, кијевске власти и Запад покушавају да раздвоје руски и украјински народ, да разоре духовну блискост православних верника двеју земаља, истиче Москва.

Зато не изненађује што су и бивше власти Украјине предузимале разне кораке против канонске цркве, наводи Министарство обједињујући у свом извештају објединило чињенице угњетавања свештенства и верника УПЦ и од пре 2014. године.

Међутим, универзалне организације највећим делом остају слепе и глуве пред прогоном канонске УПЦ. Међународне структуре, чак и оне најауторитативније, као што су УН, још нису изашле са недвосмисленом осудом кијевског режима због кршења правних обавеза у области људских права, наводи се у документу. 

Светска заједница овако Кијеву шаље поруку да неће бити кажњен за своја злодела, додаје се.

САД прећуткују информације о злочинима Кијева против Украјинске православне цркве (УПЦ) и у суштини одобравају његове незаконите радње, указује руско МСП.

"Информације о злочинима Кијева заташкавају и 'ватрени заштитници' верских слобода – САД које на нивоу Комисије конгреса за међународне верске слободе и Стејт департмента редовно објављују извештаје о кршењу права верника у свету. Међутим, за време прогона православних верника у Украјини они нису критиковали деструктивну црквену политику Владимира Зеленског чиме су, очигледно, дали до знања да одобравају незаконите радње својих штићеника", наводи се у извештају.