Русија

Последица антируске пропаганде: Три пута мање Американаца тражило руску визу

Ова динамика није изненађујућа, с обзиром на поплаву антируске пропаганде у већини америчких медија, каже Валентина Шумова
Последица антируске пропаганде: Три пута мање Американаца тражило руску визуGetty © Sandy Huffaker/Getty Images

Број виза које је Русија одобрила америчким грађанима у првих седам месеци 2023. три пута је мањи у односу на исти период прошле године, изјавила је шефица конзуларног одељења руске амбасаде у Сједињеним Америчким Државама Надежда Шумова.

Шумова каже да је број издатих виза готово три пута мањи, али напомиње и да је прерано доносити закључке и износити тачне бројке за целу 2023. годину.

Она је у интервјуу за "Известију" нагласила да ова динамика није изненађујућа, с обзиром "на поплаву антируске пропаганде у већини америчких медија".

Руска званичница одбацила је тврдње да је америчким грађанима данас теже да добију руску визу и напоменула да конзуларна представништва Русије у Америци настављају да раде нормално.

"У пракси видимо да је Русима већ неколико година много теже да добију америчку визу", истакла је Шумова и додала да је америчка амбасада у Москви обуставила обраду већине врста путних исправа због мањка запослених.

Вашингтон, такође, за сада није поново отворио конзулате у Владивостоку и Јекатеринбургу, што је, објашњава Шумова, приморало велики број Руса да лете у суседне земље како би покушали да добију америчку визу, што је далеко скупље.

Америчка амбасада у Москви смањила је број конзуларних служби и особља још 2021. године, након што је Москва страним представништвима "непријатељских држава" забранила да запошљавају руске држављане. Портпарол Кремља Дмитриј Песков тада је рекао да је и раније, пре нових ограничења, било готово немогуће да руски држављани добију америчке визе. Он је, такође, поручио да је потез Москве првенствено замишљен као одговор на "непријатељске акције" Вашингтона, санкције и дипломатска протеривања.

image